PraguePrague // 2012-03-28

Майбутнє мобільних комунікацій

Вже зараз смс втратили актуальність оскільки:
– коштують дорого (~30 коп)
– повідомлення коротке (170 символів або 80 в кирилиці)
– можна відправити тільки іншому мобільщику (в/з інтернету теж можна але не так зручно)
– іноді доходить за пару хвилин і або навіть більше

За ті ж гроші отримуємо 60 Кб інтернет трафіку, що вистачить на півгодини спілкування в аські. Причому ваш співбесідник може сидіти з телефоном на відстані пару метрів, а може бути в іншій частині світу за комп’ютером, комунікатором і т.п.
Повідомлення передаються максимум за секунду-дві що допустимо для комфортної розмови в режимі чату. Звісно є смс-чат але враховуючи ціну він не зовсім рентабельний.

Вимоги для аськи в телефоні не високі – більш-менш сучасний телефон з кольоровим екраном, джавою та GPRS. Також оператор, що надає послуги GPRS (з 5ти GSM операторів України 4 таку послугу точно надають, щодо Golden Telecom – не знаю, але скоріше за все теж). Ціна не дуже кусається – в середньому 5 грн/Мб.

Ви можете мати декілька пакетів одночасно і перемикатися між ними в разі проблем з доступом в інтеренет в одного з них. Причому ваші друзі навіть не помітять те, що ви використовуєте інший пакет – у вас буде той самий номер аськи.

Щодо іншого спілкування – голосового то тут ситуація аналогічна, хоча й трохи гірша.
Для спілкування голосом через інтеренет треба мати як мінімум смартфон з можливістю встановлення Skype клієнта. Також телефон і ваш оператор має підтримувати EDGE (швидкості GPRS для комфортного спілкування замало).
Щодо ціни – спілкування голосом використовує немало трафіку. Але є така послуга як Life Giga, в якій 1Гб інтеренету коштує 35 грн в місяць. Цього з головою вистачить для довготривалого спілкування.

Отже традиційні послуги операторів (смс і голосові розмови) поступово втрачають актуальність і на перше місце виходить доступ в Інтернет. З впровадженням 3G мереж ситуація поліпшиться оскільки швидкість передачі даних в цих мережах на порядок вища а отже і до відеоконференція рукою подати