Salton SeaSalton Sea // 2021-01-10

Багатомовні доменні імена

Вже багато років в інтернеті проходять гарячі дебати щодо Багатомовних доменних імен (IDN)
Що ж воно таке і які має переваги/недоліки?

Від самого початку доменне ім’я могло містити лише літери латинського алфавіту (a-z), цифри (0-9) та мінус/дефіс (-).
І це було дуже розумне рішення – інтернет став монолітний і всеохоплюючий, адже будь-який користувач міг зайти на будь-який сайт (бо латинська розкладка є скрізь).

Але все частіше почали з’являтися ідеї зробити юнікодові доменні ім’я. В основному цю ідею проштовхували китайці/корейці/японці. Їх система письма радикально відрізняється від індоєвропейської (за термін не лайте, я не філолог)))

І от приблизно 10 років тому з’явилися іnternationalized domain name (IDN). Спочатку як пропозиція, потім як стандарт (2005 рік).

Працює це все приблизно так:
— користувач вводить в браузері адресу, наприклад теревені.com
— якщо адреса містить символи в Юнікоді, то браузер автоматично конвертує адресу за допомогою Punycode. Таким чином теревені.com перетворюється в xn--b1afab4bom0o.com
— далі все відбувається так, наче це звичайна адреса.
На стороні серверу жодних змін для підтримки IDN не потрібно, все відбувається на клієнті.

Тепер про переваги/недоліки.

Єдина перевага, яку я можу навести – користувачу, рідна мова якого не базується на латинському алфавіті, простіше запам’ятати/написати домен.ук ніж domain.ua

А от недоліків ціла купа, основні з них такі:
найгірший найбільш розповсюджений браузер ІЕ отримав підтримку IDN лише в 7 версії. Всі нормальні браузери почали підтримувати IDN ще 3-4 роки тому (Opera, Firefox, Safari)
Хоча це може бути і перевагою – таким чином можна керувати аудиторією сайту (лише для користувачів Opera/Firefox/Safari)
— потрібно переписувати десятки тисяч програм, що працюють з інтернетом та приблизно 80% сайтів (бо скрізь стоїть маска на адреси a-z0-9\-\.)
— дуже велика проблема з фішингом, бо деякі літери в різних абетках виглядають однаково, але мають різні коди (i, a, o, e, c, x) таким чином виходить, що аpplе.com (а і е – кириличні) та apple.com це два різні домени, хоча виглядають вони абсолютно (!) однаково.

Я теж вирішив потестувати цю технологію, тому зареєстрував домени теревені.com для tereveni.org а також баш.com та укрбаш.com для ukrbash.org.

Яким чином можна зареєструвати такі домени? Потрібен спеціальний реєстратор?
Зовсім ні, такі домени можна зареєструвати будь-де. Єдине, що потрібно зробити – власноруч конвертувати ваш домен за допомогою Punycode. Ви отримаєте щось типу xn--…..com.
Далі реєструєте цей домен як звичайний.
IDN можна реєструвати лише в деяких доменних зонах, наприклад .com, .net
В .ua реєструвати IDN заборонено:

У відповідності з п.2.10.5.2 “Правил домену .UA” адміністратор публічного домену org.ua 31.10.2007 18:07:05 прийняв рішення про відмову в обробці заявки номер 772927 (xn--b1afab4bom0o.org.ua, отриманої 31.10.2007 18:04:08) внаслідок наступних причин:

Інтернаціональні доменні імена не реєструються.

Чи є майбутнє в цих доменів – покаже час.
Моя думка – жоден вебмайстер, що має голову на плечах, не зробить IDN основним (чи навіть єдиним) доменом для свого сайту. Максимум – це зручний аліас для сайту (в Опері/Firefox наберіть теревені і натисніть Ctrl + Enter )

P.S. У кіберсквоттерів пора жнив – майже всі IDN домени зараз реєструються саме заради наживи (наприклад україна.com )