Las VegasLas Vegas // 2011-11-11

Я купив собі новий комп’ютер — Apple iMac 20″

Щоб трохи зекономити я обрав Refurbished iMac 20-inch 2.4GHz Intel Core 2 Duo за $999 (+ $8 California Recycle Fee + $77.43 Sales Tax = $1,084.43), доставка безкоштовна.
У вівторок його відправили мені FedEx’ом але в четвер я його прогавив — прийшов додому через 8хв після того, як приїжджала машина FedEx…
В п’ятницю його нарешті привезли і я почав з ним розбиратися (процес розпакування можна подивитися на YouTube пошукавши за словами «refurbished imac unboxing»).

Спочатку я створив за допомогою нього домашню безпровідну мережу — ADSL модем 1 а комп’ютерів вдома 2 (iMac та ноут під Вістою). Виявилося, що це доволі просто, треба лише обрати звідки і куди роздавати інет та задати пароль (не те, що я дуже боюся хакерів, але все таки краще Вісту у відкриту мережу не виставляти ).

Потім я поставив трохи софту першої необхідності (Opera, Adium, Skype, OpenOffice, Twitterrific і т.п.). В принципі мені його треба не так багато, єдине, чого поки не вистачає — Total Commander…

Далі почав вивчати системні налаштування — у порівнянні з віндою їх не дуже багато, але то лише на перший погляд)))

Стандартна українська розкладка мені не сподобалась — я дуже звик до Ukrainian Unicode та вже не можу набирати текст без правильних тире, апострофа та лапок (ну і ще в маківській розкладці «и» та «і» буде розташовані навпаки, хто застав часи DOS’у мене зрозуміють )
Я скачав програму Ukelele та портував Ukrainian Unicode на мак (правильна розкладка для правильної ОС — Ukrainian Unicode.keylayout).
Єдина проблема — з моєю розкладкою чомусь не працюють комбінації вигляду ⌘X, ⌘C, ⌘V (вирізати, копіювати та вставити), доводиться перемикатися на англійську (якщо хто знає, в чому причина — підкажіть ).
Проблема вирішена, тепер з українською розкладкою працюють всі комбінації))))

Стандартні програми Mac OS X доволі непогані, хоча я буду користуватися лише декількома з них.
Ще на вінді я впорядкував свою музику для iTunes (прописав правильні теґи та додав обкладинки) тому її переніс був доволі легкий.
Для каталогізації та перегляду фоток я поки вирішив використовувати iPhoto (звісно йому бракує деяких можливостей Google Picasa але то дрібниці), можливо з часом перейду на щось більш потужніже, наприклад Photoshop Lightroom.
Safari я не використовую (Opera — forever) але за допомогою Fluid я з Gmail та Google Reader створив окремі програми (на вінді я для цього використовував Google Chrome але він зовнішні посилання відкривав у своєму вікні а тут вони відкриваються там, де й потрібно — в Опері))).
Finder напевне непогана програма, але в мене було тяжке дитинство (Пошук І, DOS, Volkov Commander) тому без Total Commander я почуваюсь доволі безпомічно… Буду намагатися звикати або шукати альтернативу.
iDVD, iMovie та Garage Band мене якось не дуже зацікавили (я не пишу dvd, не створюю відео та музику) а от iWeb мені зовсім не підходить — створювати сторінки а ля Ворд то не шлях самурая))))
Mail мені теж не потрібна — мене цілком задовольняє веб-морда Gmail.

Взагалі з 20″ екранами (та й ще при 1680 x 1050) я ще не дуже звик працювати, тому розділив монітор на 3 зони (за прикладом сайтів): лівий «сайдбар» (Adium та Twitterrific), правий «сайдбар» (Skype) та центральна частина (тут в мене браузер, пошта і т.п.)
На окремих спейсах iTunes, iPhoto та все інше.

Доречі про Skype.
Виявилося, що в iMac немає входу для мікрофону, а підключати мікрофон в лінійний вхід немає сенсу — нічого не чути. Довелося йти в BestBuy та купляти usb-гарнітуру Logitech ClearChat Pro (там ще була подібна гарнітура від M$ але то не дуже кошерно використовувати її з маком)))))
Вбудована веб-камера дає непогану картинку (в порівнянні з моєю старою Genius WebCam Web).

Клавіатура доволі зручна — я вже звик до клавіатури мого ноубука тому процес адаптації пройшов швидко (правда повноцінно я зміг набирати тексти лише після створення власної розкладки — постійно плутав і та и).
А от мишка мені не дуже. Хоча я і активував на ній 3 кнопки (праву, ліву та коліщатко) але інколи не спрацьовує правий клік (напевне просто я не навчився клікати), та й в Опері жести вперед-назад трохи не такі.
Буду або звикати до цієї або куплю Logitech MX Revolution (на Amazon коштує всього $34.99 правда refurbished).

Ще з iMac йде в комплекті пульт. Ним дуже зручно керувати гучністю та iTunes навіть сидячи за комп’ютером, а фільми з дивану дивитися так взагалі чудово.

В цілому мак мені сподобався, на PC я його не проміняю, правда на роботі доведеться віндою користуватися…