Ворохта — ЯблуницяВорохта — Яблуниця // 2011-08-19

Apple iMac: 2 тижні використання

Я користуюсь Apple iMac вже 2 тижні.
За цей час я ближче познайомився з маками та Mac OS X і хочу поділитися певними думками з цього приводу.

Розкладки
Попереднього разу я писав про певні проблеми незручності з розкладками.
Стандартна українська розкладка в Mac OS X доволі непогана (є всі потрібні мені символи, наприклад правильні тире, апостроф, лапки, три крапки а також російські та білоруські літери) але я вже рік користуюсь розкладкою Ukrainian Unicode, де все трохи інакше (ІМХО більш зручніше).
Також літери «и» та «і» в стандартній розкладці переставлені місцями (як в DOS’і).
Ще однією перепоною використанню стандартної розкладки стало те, що на роботі в мене Windows (з Ukrainian Unicode) а отже доведеться постійно перемикатися туди-сюди…
Для створення власних розкладок в OS X є програма Ukelele але створені за допомогою неї розкладки в мене чомусь не працювали…

Я вже думав зробити українську розкладку для Windows аналогічну до OS X але потім знайшов в чому була проблема — для того, щоб новостворена розкладка почала працювати, необхідно перезапустити всі програми (а ще краще зробити Log Out / Log In).

Ще одним багом було те, що не працювали гарячі клавіші (наприклад копіювати, вставити) але я вирішив і цю проблему.
Мою версію Ukrainian Unicode для OS X можна скачати на офіційному сайті.

Файловий менеджер
За цей час я перепробував багато програм для OS X і знайшов аналоги до майже усіх програм, що я використовував під Windows.

Єдина серйозна проблема — файловий менеждер (я прихильник ТС тому як я не намагався призвичаїтися для Finder’а але так і не зміг…)

Спочатку я знайшов програму Disk Order (від російських розробників) але вона виявилась дуже не стабільною: я не знаю, як її можна було написати, але в мене вона постійно вилітала — майже всі повідомлення про припинення виконання програм в Mac OS X я бачив саме через неї. Апофігеєм Апофеозом став момент, коли після чергового падіння вона більше не запусклася (до наступного перезавантаження).
І це ж не версія 0.0.1 pre-alpha а 3.0!

Потім, за порадою з коментарів до минулого допису, я поставив собі Path Finder.
В цілому вона мені сподобалась, хоча в ній мені бракує декількох корисних можливостей (наприклад масове переіменовування файлів, в Disk Order воно є).

Ще залишилося одне невирішене питання з WebMoney але в принципі в мене залишився ноутбук з віндою, а WebMoney я користуюсь досить рідко (приблизно раз в місяць).

Ігри
Судячи з графіку, що базується на авторитетному дослідженні, ситуація з іграми в OS X краща, ніж в Linux але до Windows їм далеко.
Я з графіком згоден, хоча не все так погано, як може здатися (принаймні для мене)

В комп’ютерні ігри я граю доволі рідко, але якщо і граю, то в класику (Half-Life, StarCraft і т.п.)
Існує офіційна версія StarCraft під OS X (єдине але — вона запускається в режимі 3:4 на широкоформатному моніторі тобто є чорні смуги з боків) яка без проблем підхопила мій профіль з Windows і я продовжив грати далі.

В Half-Life теж можна гратися, але за допомогою CrossOver (взагалі це платна програма але 28-го жовтня вона роздавалася безкоштовно на офіційному сайті, чим я і скористався).
Сьогодні я ще купив Half-Life: Blue Shift та Half-Life: Opposing Force за $2 (у них там якась новорічна акція) і трохи погрався в Blue Shift — проблем не помітив.

Щодо інших ігор — треба пробувати, скоріше за все більша частина з них запрацює в CrossOver’і (особливо які були випущені як мінімум 2-3 роки тому).

Розробка
Я — веб-розробник, тому для роботи мені в першу чергу потрібний браузер, веб-сервер, база даних та текстовий редактор.
Під OS X є всі нормальні браузери (Opera, Firefox та Safari/WebKit).
ІЕ звісно немає, але останнім часом ним користуються все менше і менше (наприклад на УкрБаші — 20%-23%) тому я не бачу сенсу активно тестувати в ньому власні сайти (досить пару разів глянути, чи не поїхала верстка, а це можна зробити і з ноутбука чи на роботі).
Apache (з модулями, наприклад php, mod_rewrite і т.п.) є в комплекті з OS X (необхідно лише ввімкнути в налаштуваннях та трохи підправити конфіги) а MySQL я скачав та встановив самостійно.
Текстовий редактор мені потрібний не простий, а з наворотами — з підсвіткою синтаксису, підтримкою ftp і т.п.
Поки використовую Smultron але шукаю щось більш потужне (Dreamweaver не пропонувати, на роботі я ним користують майже як «Блокнотом» ).
SSH клієнт є в комплекті з OS X.

Відпочинок
Фільми я дивлюся або в QuickTime (встановивши Perian) або VLC.
Останній потрібний для перегляду фільмів із зовнішніми субтитрами — фільми я дивлюся в оригіналі (англійською мовою) але інколи (для нормального розуміння) мені потрібні англійські субтитри.

Для музики я використовую iTunes а от для завантаження подкастів я використовую власну систему, яка має клієнт-серверну архітектуру (от такий я збоченець ).
Серверна частина написана на php і знаходиться на моєму віртуальному сервері а клієнтська частина це простий shell-скрипт, що викликає wget.
Переписати bat-файл, що я використовував під Windows, в bash-скрипт для OS X зайняло в мене 5хв.
Готовий пакет з wget можна скачати наприклад тут.

В цілому я не жалкую, що перейшов на Mac OS X

P.S. Зараз я починаю задумуватися, як привезти мій iMac 20″ в Україну, чи в когось є досвід перевезення подібної техніки літаком?
В основному цікавить, чи зможу я його взяти на борт, а не здавати в багаж.
Його розміри 46.9 x 48.5 x 18.9 см, вага 9.1 кг, упакований він буде в iLugger.