Sunset BeachSunset Beach // 2011-02-20

Як я вже раніше писав, щоб отримати права в США потрібно скласти 2 екзамена — теорію і практику.
Теорію я склав ще в жовтні минулого року. Після цього я отримав тимчасові права, з якими я міг їздити протягом року (але лише коли поруч сидить людина, що має права). Наступною моєю метою було скласти практику і отримати повноцінні права.

Перший раз я сів за кермо 28 грудня минулого року. Відчуття були різні — наче нічого складного (особливо з автоматичною коробкою) але й дуже незвично. Перші 2 чи 3 вихідних (а в будні дні я їздити не міг бо робота) я їздив з мамою лише по парковках та дрібних дорогах.

Потім я почав брати уроки в інструктора — 1-2 години на вихідних. Спочатку ми теж їздили по парковках, потім почали виїжджати на дрібні та середні дороги.
Далі — вулиці навколо DMV (аналог нашого ДАЇ, але вони займається лише реєстрацією автомобілів та видачею прав) на яких і відбувається екзамен.

Записатися на екзамен можна онлайн на dmv.ca.gov. Оскільки DMV працює лише в будні дні то я записався на 8:15 п’ятниці (бо на 9-ту мені вже треба було на роботу).

О 8й ми приїхали і я побачив чергу з півсотні людей. Одразу подумав, що моя черга дійде не скоро, але виявилось, що для тих, у кого водіння, є окрема черга, в якій я був перший.
Я зайшов в DMV, підійшов до потрібного вікна, віддав свої права, документи на машину та страховку (без неї складати екзамен не можна). Мені роздрукували потрібні папери і я поїхав займати чергу (в якій я знову був перший).

Підійшов екзаменатор, попросив завести машину, натиснути на гальма, ввімкнути ближні та дальні фари, повороти та натиснути на гудок.
Потім він сів у машину і ми поїхали. З інструктором цей маршрут ми проїжджали разів 10 але цей раз був одним із найгіршим (бо хвилювання).
Екзаменатор нічого не питав, лише казав, куди їхати, де поміняти смугу, де припаркуватися та поїхати назад.

Десь вже на середині маршруту я зрозумів, що провалив екзамен — я зробив декілька серйозних (на мій погляд) помилок, наприклад спробував рушити від обочини з нейтралки…
Потім ми доїхали назад в DMV і екзаменатор повідомив, що в мене 0 з 3 серйозних та 14 з 15 легких помилок і що екзамен я склав. Також він сказав, що мені потрібно ще тренуватися.

З машини я виліз наче п’яний — такого результату я не очікував.
Я пішов до того самого вікна, віддав папери і мені роздрукували повноцінні права а пластик пообіцяли прислати за пару тижнів.

Ось так, виявилось, що в штатах отримати права дуже просто, тому тут всі за кермом з 16 до 96. І, на диво, ситуація на дорозі дуже спокійна, ніхто не намагається лихачити, підрізати чи ще якось порушувати правила. Бо якщо піймють то це дуже боляче ударить по кишені — як у вигляді немалого штрафу так і у вигляді серйозного зростання вартості страхування в майбутному.
Я не можу сказати, що тут всі їздять ідеально як роботи, час від часу трапляють неадекватні водії, але якщо триматися від них на відстані, то вони не зашкодять.

Поїздити з новими правами я вже не встигну — в неділю я вилітаю в Україну. Нажаль каліфорнійські права в Україні не діють а складати екзамен в України я не хочу.
Тому наступного разу я зможу покатися лише якщо повернуся сюди. Але чи повернуся я ще не знаю…