Mount LagunaMount Laguna // 2021-07-24

Програми для Android, якими я користуюсь

Я перейшов на Android більше року тому (до того використовував Qtek S110 з Windows Mobile).
З того часу я багато експериментував як з прошивками так і з програмами — я форматував телефон з 10-ток разів і кожен раз наново ставив увесь софт. Таким чином з’явилося більш-менш стабільний список програм, якими я дійсно користуюсь.

Список ділиться на 2 частини — стандартні програми та програми з Маркету (або інших джерел).

Стандартні програми

Alarm clock
Можна поставити будильник на певний час з повторенням, для прикладу, лише по буднім дням, лише по суботам і т.п. Є налаштування рінгтону, вібрації.

Android Market
За допомогою Маркету можна встановити додаткові програми, що не входять в стандартну поставку. Є пошук, список комерційних (поки ще жодної не купив) та безкоштовних програм, список встановлених програм та повідомлення про оновлення.

Browser
Зручний браузер, подібний до браузера в iPhone. В стандартній американській прошивці не підтримує мультитач але в модифікованих підтримує.

Camera
Знімає фото та записує відео. Камера в телефоні не дуже гарна тому якісь фото посередні. Використовую лише для оперативного відправлення фотографій в Твіттер (див. про Twidroid нижче).

Contact
Контакти синхронізуються з Gmail. Є пошук та список «обраних».
Можна показувати усі контакти, з певної групи або лише ті, що мають телефонні номери. З картки контакту можна подзвонити, відправити повідомлення за допомогою SMS/MMS, електронної пошти або Google Talk (спеціальна іконка показує статус: онлайн, оффлайн, не турбувати) або показати адресу на карті.

Gallery
Перегляд фотографій з камери а також картинок, що знаходяться на флешці

Gmail
Поштова програма. Синхронізується з серверами Gmail, можна задати термін зберігання листів на телефоні (наприклад 3 дні, тиждень або постійно) окремо для вхідної, вихідної пошти а також для окремих теґів.
Повідомляє про новий лист майже миттєво, такий собі бюджетний BlackBerry (якщо ви розумієте, про що я). З мінусів — постійне слідкування за поштою саджає батарейку.

Google Maps
Входить до списку стандартних програм але оновлюється через Market. Підтримує сервіс Google Latitude з показом поточного місцеположення та положення друзів на карті.
Є режим навігації (turn-by-turn), але він поки працює лише в США.

Google Talk
Клієнт для Google Talk. Він в мене постійно онлайн (тому батарейка телефону «живе» лише добу) але в режимі невидимості та з вимкненим звуком (щоб серед ночі не пілікало).

Messaging
Програма для надсилання та отримання SMS та MMS. Всі повідомлення групуються за адресатами і показуються у вигляді чату (як в Google Talk). SMS використовую рідко (частіше Gmail та Google Talk), MMS відправляв лише 1 раз — вважаю цю технологію мертвою.

Крім цих є ще з 10-ток дрібних програм, але я ними не користуюсь: Calculator, Calendar, Email, Music, Videos, Voice Search, YouTube і т.п.

Сторонні програми

Advanced Task Killer
Android — базатозадачна операційна система, тому програми залишаються в пам’яті навіть якщо з них вийти (крім випадків, коли їх розробник зробив спеціальну кнопку закриття програми в меню).
Зазвичай це не викликає проблем — якщо системі не вистачає ресурсів то вона починає закривати фонові програми (звісно зі збереженням їх поточного стану).
Але інколи буває таке, що деякі «важкі» програми все ж залишаються висіти в пам’яті і саджають батарейку.
Оскільки батарейка в T-Mobile G1 досить слабка — для продовження часу роботи телефону потрібно вимикати деякі фонові задачі.
В цієї програми є можливість вимкнути всі фонові програми одним кліком а також «білий» список, куди можна занести програми, які мають залишатися в па’яті завжди (я туди заніс Google Voice та Google Listen, про них нижче).

Barcode Scanner
Дозволяє сканувати штрихкоди товарів (з пошуком їх цін в інтернет-магазинах) а також QR кодів (з текстом, контактами або лінком).
Також вона додає спеціальний пункт до Адресної книги — генерація QR коду для контакту і показ його на екрані телефону. Цей код можна зняти іншим телефоном, що підтримує QR коди. Таким чином контактні дані можна передати з одного телефона на інший без IR, Bluetooth і т.п.

City Caller ID
Показує місто та штат для вхідного дзвінка. Працює лише для США та Канади.

ConnectBot
SSH-клієнт. Підтримує SSH з’єднання з авторизацією за допомогою публічного та приватного ключів (RSA/DSA). Ключі можуть бути захищені паролем. Запам’ятовує останні підключення (не потрібно 2й раз вводити ім’я користувача та хост).
За допомогою цієї програми я можу заходити на свій ноутбук та сервери з будь-якого місця, де є мережа.

CyanogenMod Updater
Я використовую не оригінальну прошивку від T-Mobile а спеціальну збірку під назвою CyanogenMod. Ця програма слідкує за виходом нових версій, завантажує їх та встановлює — тобто робить все те саме, що і стандартна програма оновлення OTA (over-the-air).

FBReader
Програма для читання книг. Підтримує формат fb2 (в тому числі запакований в zip). Є бібліотека, де всі книжки розбиті за авторами та жанрами.
Запам’ятовує позицію, дозволяє налаштувати колір, шрифт та інші параметри тексту.

Flashlight
Зафарбовує екран білим кольором та встановлює максимальний рівень підсвітки. Таким чином телефон перетворюється на ліхтарик.

Google Goggles

Пошук за допомогою вбудованої камери. Працює з картинами, обкладинками книг та дисків, етикетками вина, визначними місцями, штрихкодами та візитівками (з можливістю занести всю інформацію в Адресну книгу).
Програма зручна але реально я нею користувався лише пару разів.

Google Listen
За допомогою цієї програми можна підписатися на подкасти і отримувати їх на телефон. Запам’ятовує місце, де ви минулого разу закінчили слухати подкаст. Є налаштування щодо завантаження нових епізодів — автоматично, лише коли телефон підключений до WiFi або лише коли заряджається. Я зазвичай качаю подкасти через WiFi але іноді і через 3G — маю необмежений трафік.

Google Voice
Клієнт для роботи з сервісом Google Voice. Можна прослухати та прочитати розшифровку голосової пошти, встановити спосіб здійснення вихідних дзвінків (навпряму або через Google Voice), відправити SMS. Працює лише в США.

KeepassDroid
Дозволяє безпечно зберігати паролі на телефоні. Підтримує формат файлу від Keepass v1.0. Якщо ви такий параноїк як я (використовуєте 16-ти символьні паролі з випадкових знаків) то ця програма саме для вас.

Russian Keyboard
Незважаючи на назву ця програма підтримує також і українську мову як для віртуальної клавіатури так і для апаратної (з транслітерацією для апаратів, що не мають кирилицю на кнопках).

Shazam
Визначення назви та виконавці пісні за мелодією — підносите телефон до джерела звуку і за 10 сек. він каже, що це за пісня. Користуюсь не часто, з українськими виконавцями працює не ідеально (тобто знає не усіх).

SMS Backup
Зберігає SMS як листи в Gmail. Є більш навороченіша програма G-Backup (зберігає також записи про дзвінки, MMS та фотографії з камери) але для T-Mobile G1 вона платна (якщо поставити на телефон прошивку від Android Dev Phone 1 то програма стає безкоштовною, але зараз в мене прошивка від T-Mobile G1 лише трохи покращена).

Terminal Emulator
Емулятор терміналу, якщо телефон розлочений (пояснення для власників iPhone: зроблений jailbreak) то можна ввести su і отримати повний доступ до телефону (там всередині Linux).
В прошивку CyanogenMod входить набір консольних програм busybox — наприклад wget, traceroute і т.п.

Transdroid
Дозволяє керувати віддаленими Торрент-клієнтами (µTorrent, Transmission і т.п.) прямо з телефону. Я її використовую, щоб дізнатися чи закінчилося завантаження якогось файлу на домашньому комп’ютері.

Translate
Переклад слів та фраз. Використовує Google Translate, є підтримка української мови.

Twidroid
Твіттер клієнт. Підтримує нові Ретвіти, геоінформацію (за базовими станціями та GPS), зручне завантаження фотографій на Twipic та вставку посилання в поле нового твіту. Уміє працювати в фоні та повідомляти про нові твіти але я не використовую цей режим — все одно часто сиджу за ком’ютером.

Wireless Tether
Працює лише з розлоченими телефонами, дозволяє роздавати інтернет телефону через WiFi. Використовував лише декілька разів, коли пропадав інтернет на комп’ютері але треба було зробити дещо термінове в інтернеті. Якщо у нас дорогий інтернет — раджу використовувати Opera Turbo для мінімізації трафіку. Програма відсутня в Маркеті (зі зрозумілих причин), тому її потрібно качати з офіційного сайту.

Як бачите список відносно невеликий і можна сказати, що я використовую можливості телефону не повністю — в Маркеті сила-силенна усіляких програм. Але для моїх потреб цього достатньо.

Вдалого користування!