КиївКиїв // 2017-06-16

Покращення Google Apps

Так історично склалося, що в Google є три типи акаунтів:

Gmail Account, його можна зареєструвати на gmail.com і отримати логін ім’я@gmail.com (або ім’я@googlemail.com в Німеччині та Великій Британії). З цим типом акаунту доступні всі сервіси Google.

Google Acoount, його можна зареєструвати на google.com/accounts зі своєю власною скринькою і отримати логін ім’я@поштовий-домен.com. З цим типом акаунту доступні майже всі сервіси Google (звісно крім Gmail).

Google Apps Account, його потрібно реєструвати для всього домену на google.com/a а потім з адмінки домену створювати логіни ім’я@власний-домен.com. З цим типом акаунту доступний обмежений набір сервісів (Gmail, Google Talk, Calendar, Docs, Sites) зате підтримується спільна робота всередині домену.

Що думали розробники в Google? Звичайні люди будуть використовувати Gmail Account, корпоративні клієнти перенесуть свої домени на Google Apps Account а якщо люди не захочуть міняти свій поштовий сервер і їм потрібен, для прикладу, лише Reader чи AdSense то вони зареєструюсь Google Acoount на свою поштову адресу.

Що виявилось насправді? Звичайні люди хочуть мати скриньки на власних доменах (як в Google Apps Account) але мати доступ до усіх сервісів Google, корпоративним клієнтам все частіше потрібні сервіси, що не входять до їх стандартного набору (Reader, Buzz, Picasa).

Що ж робити? Можна використати такий собі «хак» — зареєструвати Google Apps Account з власним доменом, отримати скриньку ім’я@власний-домен.com і на неї зареєструвати Google Acoount. Але тут криється основна проблема — навіть якщо логіни у Google Acoount та Google Apps Account однакові (як у мене mrgall [пес] mrgall.com) ці акаунти є зовсім не пов’язані між собою. Тобто у них будуть різні паролі (правда ніхто не забороняє зробити їх однаковими), документи, календарі та контакти. Для прикладу, якщо ви зареєструвались в Google Voice з Google Acoount то ваші контакти з Google Apps Account там не будуть показуватись (треба їх вручну експортувати/імпортувати).

Я спочатку використовував Gmail Account mr.gall [пес] gmail.com (як і всі) потім вирішив перейти на Google Apps Account mrgall [пес] mrgall.com та зареєструвати на нього Google Acoount. Звісно я зіштовхнувся з проблемами описаними вище.
В принципі до цього можна пристосуватися і спокійно собі користуватися двома акаунтами (я так і робив більше року) але душа бажала якогось покращення

І ось в травні Google дав надію таким самим знедоленим користувачам Google Apps як і я — восени Google Apps Account отримають всі можливості Google Acoount. Але не шляхом об’єднання (яке здається найбільш логічним в цьому випадку) а просто підключенням сервісів в Google Apps.
Якщо ж у вас є одночасно Google Apps Account та Google Acoount то останній доведеться перейменувати (або це буде зроблено автоматично).

Такий спосіб розв’язання проблеми мені здається трохи невдалим (доведеться морочитися з перенесенням інформації з одного акаунту на інших, наприклад в Google Analytics, Feedburner, Webmasters Tools і т.п.) але я вже раз це робив коли переїжджав з Gmail Account на Google Apps Account і це не так страшно

Вчора з’явився новий допис в корпоративному блозі Google — якщо кому дуже свербить хочеться спробувати нововведення то це можна буде зробити за декілька днів (на свій страх і ризик, тут Google нічого не гарантує).
Якщо ваш домен відповідає спеціальним критеріям то в адмінці домену має з’явитися відповідна опція.
Основні критерії — має використовуватись англомовна версія Google Apps та не має бути конфліктів імен.

Щоб розв’язати свій конфлікт з mrgall [пес] mrgall.com я вчора перейменував Google Account в personal [пес] mrgall.com (Google Apps Account залишився без змін).

І ось вже сьогодні нововведення стало доступне і для мене. В адмінці з’явився відповідний лінк чим я одразу і скористався.
Перенесення зайняло не багато часу і я отримав лист що все пройшло добре і я тепер можу використовувати mrgall [пес] mrgall.com майже на усіх сервісах Google.

Я написав майже бо ще не доступні Google Health, PowerMeter, YouTube, Web History, Buzz та Profiles. Google обіцяє підключити їх пізніше. Останні 2 мене цікавлять найбільше але доведеться трохи почекати.

Як бачите Google сам заварив цю кашу з різними акаунтами і ось нарешті він починає вирішувати проблему. Мені лише цікаво, хто їх найбільше доконав проханнями — звичайні користувачі, корпоративні користувачі чи самі ж працівники Google яким набридло тримати дві скриньки (на @google.com та @gmail.com)?