PortlandPortland // 2015-05-25

Змiна квартири в СШA

Про переїзд між орендованими квартирами в Україні я майже нічого не знаю — маємо власну.
В штатах власної квартири поки не маємо тому живемо в орендованому житлі.
За 4 роки перебування тут я встиг змінити декілька міст (Сан Дієґо, Пасо Роблес, Анагайм, Буена Парк).
Причини переїзду бувають різні — нова робота в іншому місті (роботодавець інколи навіть оплачує переїзд), не подобається місце або сусіди і т.п.
Все, що я тут описав, ґрунтується на власному досвіді в штаті Каліфорнія, в інших штатах можливо все трохи по іншому.

Пошук нової квартири
Шукати квартиру можна багатьма способами, але зазвичай це роблять в інтернеті або прямо на місці. Біля багатьох житлових комплексів стоять вказівники «Now Rentіng», можна зайти в офіс менеджера і отримати всю потрібну інформацію.

В деяких комплексах є обмеження, наприклад лише для людей віком від 50 років або без домашніх тварин. Також є різні терміни оренди: на півроку-рік а потім помісячно або одразу помісячно.
Ще є така штука як депозит, який вноситься перед вселенням а після виселення повертається лише частина грошей (решта утримується за прибирання, ремонт і т.п.)
Комунальні послуги оплачуються по різному — бувають послуги, які включені в ціну оренди (сміття, вода або газ), решту потрібно оплачувати самостійно (світло, телефон, інтернет і т.п.).

Подання заявки та підписання договору
Щоб вам здали в оренду квартиру потрібно підтвердити, що ви зможете за неї заплатити.
Зазвичай перевіряють кредитну історію та стан банківських рахунків або вашу роботу (дзвонять вашому начальнику і питають, чи дійсно ви там працюєте).
В спеціальній анкеті потрібно вказати досить багато приватної інформації — ім’я, дата народження, SSN, номер водійських прав, мобільний телефон, останні кілька адрес проживання з датами та причинами виселення а також контактами менеджерів, контакти кількох людей, що можуть підтвердити вашу порядність, номери банківських рахунків, номери машин, де ви працюєте та контакти начальника, чи були ви примусово виселені, чи використовуєте ви водяні матраци, чи були ви засуджені або проходили через процедуру банкрутства і т.п.
Перевірка вашої заявки зазвичай триває декілька днів і якщо ви їх влаштовуєте то потрібно підписати договір оренди. В різних комплексах вони бувають різні, інколи до 20 сторінок, кожну з яких потрібно прочитати та поставити свої ініціали.
Ключі від квартири зазвичай видаються кожному мешканцю, також надаються ключі від зовнішніх воріт, пульт для відкриття воріт з машини а також ключі від пошти, пральні і т.п. Також вам надається 1 або 2 місця для паркування машини. Якщо у вас більше машин в сім’ї — додаткові місця можна отримати за гроші (або просто паркуватися на вулиці).

Підготовка до вселення
Перед тим, як вселитися в нову квартиру, потрібно підключити послуги, які не включені до орендної плати.
Зазвичай для цього потрібно дзвонити в компанію, що надає ці послуги (всі вони звісно приватні), створювати в них акаунт і тоді вони почнуть присилати рахунки на ваше ім’я.
Буває, що світло або газ в новій квартирі вимкнені, тоді має прийти спеціальна людина з компанії, що їх включить.
Найдовше підключають телефон та інтернет але про це я напишу в окремому дописі (моя епопея з AT&T ще не скінчилася 🙂

Переїзд
Якщо стара та нова квартира знаходиться не далеко (в сусідніх містах) то зазвичай переїзд відбувається протягом декількох днів. Спочатку власною машиною перевозяться дрібні речі (що поміщається в багажник) а потім орендується вантажівка (без водія, їздити на ній ви маєте самостійно), якою перевозяться меблі і решта великих речей.
Якщо потрібно переїжджати далеко, то орендується велика вантажівка, туди складаються всі речі і за один рейс перевозиться все. Потім машина повертається в найближчий офіс компанії.
Квартира зазвичай орендується пустою, єдині кімнати з меблями це кухня та ванна. Буває, що на кухні відсутній холодильник (є лише місце для нього), тоді потрібно купувати власний і перевозити його разом з собою. Щоб підняти/спустити холодильник по східцях разом з вантажівкою можна орендувати спеціальний візок. З ним можна тягти холодильний по східцям на других поверх навіть одній людині (але краще удвох).

Після вселення
Потрібно відключити послуги на старій квартирі (світло, телефон, інтернет) а також змінити адресу на водійських правах. В штатах немає обов’язкової прописки але адресу на правах потрібно змінити протягом 10 днів після зміни місця проживання.
Це можна зробити онлайн або скачати pdf форму, заповнити її, надрукувати та завести в місцевий офіс DMV. Там можна попросити виготовити нові права з новою адресою на них або вони можуть дати невеликий папірець, на якому потрібно написати нову адресу і носити разом з водійськими правами. На моїх правах і досі вказано, що я мешкаю в Сан Дієго.
Інколи в DMV вимагають підтвердження, що ви дійсно живете за такою адресою. Як доказ можна принести листи, що адресовані на ваше ім’я (рахунки за якісь послуги, з банку і т.п.).
Якщо ви хочете, щоб ваша (паперова) пошта, адресована на стару адресу, автоматично приходила на нову адресу, то це можна замовити онлайн на сайті пошти. Вартість послуги — $1, термін дії переадресації — один рік.