Sequoia National ParkSequoia National Park // 2014-06-21

Nexus 4 та мобільний звʼязок в США

4 роки тому я купив свій перший телефон на Android – T-Mobile G1.
З того часу багато чого змінилося в мобільній сфері і ось вже настала пора купувати новий телефон.
Після довгих роздумів я обрав Nexus 4 і в цьому дописі я спробую пояснити чому.

Минулої осені я серйозно думав про перехід до «ворожого табору», тобто купити iPhone. Мене майже влаштовує залізо, програми для iOS значно кращої якості за програми для Android і т.п. (будь-який фанат iPhone наведе ще з десяток аргументів).
Зупинило мене те, що вийшов iPhone 4S а не iPhone 5 а також повне несприйняття мобільної екосистеми Apple. Мені не подобається шлях, яким рухається Apple в мобільній сфері: App Store з драконівськими обмеженнями для розробників, iTunes Store, де неможливо купити музику (лише отримати обмежену ліцензію на особисте прослуховування), не подобаються сервіси iCloud і т.п. (будь-який фанат Android наведе ще з десяток аргументів).

Так, я користувач OS X, але політика Apple щодо настільних компʼютерів мене в даний момент влаштовує. Якщо вона зміниться — можливо мені доведеться змінити ОС.

Звісно, крім Android та iOS ще є інші мобільні ОС але я їх серйозно не розглядаю (кому потрібен Windows Phone?).

Вирішивши залишитися на Android я почав обирати конкретну модель. Минулої осені вийшов Galaxy Nexus і я вже був готовий його купити одразу після анонсу. Але Google вирішив спочатку запустити його в CDMA оператора Verizon що мене зовсім не влаштовувало (я хотів використовувати свій телефон не лише в США). Потім я поїхав в Україну і питання купівлі нового телефону відклалося мінімум на півроку. Влітку вийшов Samsung Galaxy S III і я навіть збирався його купувати в британському інтернет-магазині (бо в штатах він продавався лише з 2х річним контрактом). Але спробувавши його в місцевому магазині і дізнавшись про вихід нового Nexus восени я вирішив ще почекати.

Трохи про мобільних операторів в США (для загального розвитку). Великих операторів тут 4: Verizon (CDMA), AT&T (GSM), Sprint (CDMA) та T-Mobile (GSM). Перші 3 оператори також мають LTE мережі.

Досить поширеної практикою є продаж операторами субсидованих телефонів разом з 2х річним контрактом.
Поясню це на прикладі iPhone 5 та AT&T:
— телефон коштує $200 (16Гб модель), він буде залоченим під AT&T і в разі, якщо ви вирішите розірвати контракт, ви маєте заплатити Early Termination Fee ($325 мінус $10 за кожен місяць оплаченого сервісу).
— мінімальний тарифний план коштує $40 за 450 хвилин та $20 за 300Мб трафіку (або $30 за 3Гб, $50 за 5Гб)
Мінімальна вартість за 2 роки (iPhone 5 + сервіс) — $1640.
Щоб ви не думали, що це лише для iPhone — ціна Samsung Galaxy S III або LG Optimus G з 2х річним контрактом така сама.

AT&T також має припейд. Тарифи:
— розблокований iPhone 5 (16Гб модель) буде коштувати $650. iPhone офіційно не працює з припейдом AT&T але є спосіб це обійти.
— розблоковані Samsung Galaxy S III та LG Optimus G коштують $550.
— найпростіший план це 10 центів/хвилина, 1 цент за 5Кб трафіку але він не для смартфонів.
— 250 хвилин в місяць за $25, 50Мб за $5 (не серйозно), $15 за 200Мб та 1Гб за $25 (інших варіантів трафіку немає).
Мінімальна вартість за 2 роки (iPhone 5 + сервіс) — $1610 (або $1370 з 50Мб трафіку щомісяця).

В мене немає претензій до ціни сервісу (мобільні технології загалом недешева штука), в мене серйозні претензії до відсутності вибору. «Хочеш смартфон? Їж той сервіс, який ми тобі даємо, а якщо тобі мало трафіку — плати ще».
Можливо я якийсь неправильний користувач смартфонів але в місяць я використовую максимум 30 хвилин розмов (щоб вирішити якісь термінові питання). Для решти у мене є Google Voice та Skype і я не розумію, чому я маю платити за купу мобільних хвилин, якими просто не користуюсь. А от трафіку мені потрібно багато 🙂
Саме через це я використовую припейд від T-Mobile за $30: 100 хвилин розмов та 5Гб трафіку.
Вартість сервісу за 2 роки — $720.

Google намагається поламати цю порочну практику субсидованих телефонів тому і запускає Nexus 4 за досить низькою ціною ($300 або $350) без контракту. Характеристики можна подивитися в Google Play.
Недоліки такого підходу — 8Гб або 16Гб внутрішньої памʼяті, відсутність microSD та відсутність підтримки мереж LTE.

На мою думку проблеми з внутрішньою памʼяттю виникли не лише через низьку ціну але й тому, що Google намагається перевести користувачів в свої «хмари» для зберігання великих файлів. Мене таких підхід в принципі влаштовує, моя музика вже лежить в Google Music а 16Гб буде достатньо щоб тимчасового зберегти її частину на телефоні.

Щодо відсутності підтримки мереж LTE — тут проблема складніша:
— Verizon та Sprint це CDMA оператори з усіма наслідками цієї технології (в США не використовується аналог SIM карт для CDMA мереж). Виробники телефонів не можуть отримати доступ до цих мереж без благословіння операторів, які хочуть продавати телефони від себе додавши в систему купу операторського мотлоху який нормальним людям не потрібен, який неможливо просто так вилучити і який гальмує оновлення ОС — оновлення Galaxy Nexus від Verizon виходили з 2х-3х місячною затримкою. Звісно ці вимоги зовсім не влаштовують Google. Лише Apple може ламати через коліно цих операторів і продавати iPhone «чистим» бо без iPhone ці оператори втратять значну кількість користувачів.
— AT&T це GSM оператор, який дозволяє в своїй мережі будь-які сумісні телефони, але його LTE мережа є досить унікальною в світі з частотами 700MHz та 1700MHz тому Google вирішив поки не робити окрему версію Nexus 4 спеціально для AT&T (та ще кількох канадських операторів). В Європі зовсім інші частоти LTE мереж: 1800MHz, 2600MHz і т.п. Apple випускає дві GSM версії iPhone 5 — для Америки та решти світу.
— T-Mobile поки лише планує запускати LTE мережу наступного року.

Підсумовуючи вищесказане хочу сказати, що я підтримую Google та T-Mobile у їх боротьбі з неправильною (на мою думку) системою субсидованих телефонів та незбалансованих тарифів.
Швидкості в HSPA+ 42Мб/с мережі мають бути цілком достатніми для мене а от з деякими недоліками Nexus 4 доведеться миритися, але після T-Mobile G1 мені вже нічого не страшно 🙂

Nexus 4 почне продаватися на Google Play 13-го листопада і я перший в черзі на 16Гб модель. Шкода немає попереднього замовлення з доставкою в день початку продажу (як це робить Apple). Док станцію з можливістю безпровідної зарядки напевне теж буду брати.

Додано 13.11.2012: Продаж Nexus 4 в США розпочався сьогодні приблизно о 8:30 ранку за Тихоокеанським часом. Я прокидався о 7:00 та 8:00 але тоді ще нічого не продавалося. О 8:10 я знову ліг спати, о 8:50 прокинувся але 16Гб модель вже розібрали. Брати 8Гб модель не бачу сенсу тому буду чекати наступного розпродажу. Висновок — треба менше спати в день старту продажів подібних девайсів 🙂