La Jolla CoveLa Jolla Cove // 2018-03-18

Перше враження про MacBook Pro 2018

Перший компʼютер фірми Apple у мене прожив менше року — в 2008-му я купив iMac 20″, привіз в Україну і продав перед тим, як повертатися в США.

Наступним компʼютером став MacBook Pro 15″. Я купив його в 2009 році і він протягнув аж до сьогодення. Я прокачав памʼять до максимума (8Гб), замінив непотрібний DVD на SSD (256Гб) та поставив більший HDD (1Тб).

Останні кілька років він потроху доживав своє — майже мертва батарея, слабкий процесор (для поточних задач), відсутність офіційної macOS High Sierra та відклеєння екрану в районі камери. Я вже кілька років дивився в бік нових MacBook Pro але мені не подобалися Touch Bar та нова клавіатура. Цього року стало зрозуміло, що далі чекати немає сенсу — Apple не збирається випускати нові MacBook Pro без Touch Bar а проблему з клавіатурою вони наче вирішили.

Новий MacBook Pro 15″ я замовив 31-го липня і вже 8-го серпня його доставили напряму з Китаю.
В цьому дописі я буду порівнювати ноутбуки 2009 та 2018 років тому більшість покращень не є новинками (зʼявилися не цього року).

Подобається

Екран. Збільшення роздільної здатності в 2 рази дуже помітне та робить екран подібним на книжку. Чомусь по замовчуванні стояло 1680×1050 (трохи розмито) але можна поставити більш звичне 1400×900@2x. True Tone робить кольори екрану приємними при поточному освітленні, але для обробки фото-відео його варто вимикати. На жаль, робити це автоматично (поки) не можна.

Швидкодія. Дуже швидкий SSD та 6-ти ядерний процесор дозволяє комфортно працювати в будь-яких програмах. Для монтування 4К відео напевне потрібно щось потужніше (iMac Pro) але для моїх задач цього буде достатньо ще років 5-7. Проблему з перегрівом та сповільненням процесора (в основному стосується Core i9) було вирішено оновленням ОС кілька тижнів тому.

Порти. Мені дуже подобається ідея універсального розʼєму USB-C. Тепер телефон (Pixel 2 XL) можна підключати до зарядки ноутбука і навпаки (хоча сенсу не багато). Як і раніше мені потрібен HDMI для роботи але депер достатньо взяти ось такий кабель.
Ще один плюс USB-C — кабель зарядки можна підключати в будь-який порт з обох боків. Також вирішилася проблема коли доводилося купувати нову зарядку при перетиранні кабелю (ледве не раз на рік) — тепер можна просто купити новий кабель ($10-$20).

Вага. Зменшення на 25% (2.5 -> 1.83 кг) на перший погляд здається мізерним, але носити його однією рукою стало легше.

Нейтрально

Клавіатура. Я думав буде гірше, але до короткого ходу кнопок можна звикнути. Стрілки не дуже подобаються — важко знайти всліпу.

Touch Pad. Як на мене, трохи завеликий. Клацання при натисканні відчувається майже як справжнє.

Відбитки пальців. Розблоковувати компʼютер тепер можна трохи швидше (чомусь не миттєво). Тепер у мене є Apple Pay але навряд буду ним активно користуватися (з подібних систем PayPal більш поширений).

Не подобається

Touch Bar. Поки використовую в основному лише регулювання гучності та блокування екрану. Відсутність фізичної кнопки Escape неприємна, але я повісив її на Caps Lock (який я просто вимикав раніше).
Деякі програми взагалі нічого там не показують (Lightroom), інші винесли туди кілька основних функцій, які я звик робити комбінацією кнопок (оновити сторінку в Chrome).

Відсутність MagSafe. Корисна була фіча (зарядка легко відʼєднувалася якщо смикнути за кабель) але Apple вирішила не робити її з USB-C. Вже є кабелі від сторонніх компаній, що реалізують майже те саме, можливо якось спробую.

Загалом

Новий компʼютер мені подобається, думаю він прослужить мені ті самі 8-9 років, що і попередній.