Black Mountain ParkBlack Mountain Park // 2013-09-02

В мережі бродять чутки про розвал UA-IX.
З 1 жовтня з неї виходить Wnet. Також можливо ще декілька великих провайдерів.
Мені, як простому користувачу, зовсім не зрозуміла причина таких кроків. Адже саме з UA-IX почався бурхливий розвиток ua-net’у, коли почали з’являтися багато ресурсів, де можна скачати музику, фільми і багато чого іншого що привабило багатьох користувачів.
Але немає нічого вічного – поступово деякі провайдери обмежили доступ до своїх ресурсів користувачав з UA-IX.
Першим таким кроком була відміна безкоштовного UA-IX трафіку для користувачів IpNet’у. Тоді в них в мережі було до сотні ftp серверів з терабайтами данних які були доступні з UA-IX.
Пізніше Воля прикрила халяву (безкоштовний UA-IX). Але користувачі виявились не пальцем роблені і почали створювати DC++ мережі всредині сегментів мережі Волі, де трафік безкоштовний. Зараз Воля потроху пробує подавити такі мережі оскільки користувачі мало користується UA-IX а особливо закордонним трафіком. А й навіщо, коли в мережі лежать терабайти данних (в одного користувача – 774 гб )
Тепер Wnet вирішив вийти з UA-IX. Якщо хто не знає то в його мережі знаходиться infostore.org яке стало своєрідним майданчиком для обміну усілякими файлами. Скоріше за все сервери перенесуться до іншого провайдера.
Що ж буде з Уанетом в разі зникнення UA-IX?
По-перше позакриваються такі сайти як торрентс, прогс, 0дау, інфосторе, доза, лібідо і подібні. Адже коли трафік стане платний то їх підтримувати стане дуже дорого.
Далі – масовий спад кількості користувачів в уанеті. Частково через нові, більш дорогі тарифи, частково через переміщення користувачів на рунетовські сайти які апріорі кращі, ніж уанетовські (так склалося історично )
Похмура перспектива, подивимось, як воно буде……