Oregon CoastOregon Coast // 2023-07-20

FireON написав допис Роздуми про монополію як відповідь на мій допис 1984.
Хочу продовжити дискусію 🙂

Коли я писав про небезпеку від Microsoft я навмисне не згадав Ґуґл бо я вважаю, що він не зможе ще раз монополізувати ринок ОС. На це є декілька причин.

Microsoft змогла монополізувати ринок ПК лише за певних умов. Головна з них – відсуність альтернативи. Лінукс тоді переживав безтурботне дитинство, Unix’и були дуже дорогими а світ Apple був дуже далеким…
І нічого іншого, ніж DOS (а потім Windows) просто не було.

Що ми маємо зараз. Лінуксів розвелося дуже багато, навіть якщо Ґуґл випустить свій варіант і почне його активно просувати, він не зможу стати монополістом. Бо, по-перше, Microsoft має достатньо ресурсів щоб втримати частину ринку. А, по-друге, інших постачальників Лінуксу зараз дуже багато (Novell, Red Hat, Mandriva, Debian, Ubuntu і т.п.) і вони теж отримають частину ринку.

Вся справа в тому, що світ Open Source дуже відрізняється від світу Microsoft.
Якщо Ґуґл купить FireFox в Mozill’и то нічого не станеться – FireFox має відкриту ліцензію, за якою вихідний код має бути відкритим завжди, незалежно від власника і т.п. Та ж сама ситуація і з ядром Лінукса.

В світі Open Source продається не самі програми а їх підтримка. І якщо ви нею не користуєтесь то можете Лінукс не купляти а скачати з інтернету чи навіть зробити самому. І це буде повністю легально.

Саме завдяки відкритості неможливе впровадження DRM як у Вісті. Бо є вихідні коди і навіть якщо Ґуґл щось запхне в ядро то його дуже лекго замінити на “чисте” з kernel.org 🙂

Я поки не торкаюсь можливості монополізації Ґуґлом Інтернету, про це я напишу в наступному дописі