ParisParis // 2011-08-08

Зручне керування доменами: продовження

Півроку тому я писав про те, як зручно керувати багатьма доменами, переносити їх від одного хостера до іншого і т.п.

Ідея полягала в тому, що варто зробити власні ДНС-сервери, а потім, при переїзді, необхідно лише поміняти ІР адреси одного домену, а решта зміниться автоматично.
Але тоді виникла одна проблема — для доменів .org (наприклад ukrbash.org) я не зміг поміняти ДНС-сервери на ns1/ns2.tereveni.org:
NameServer ns1.tereveni.org is not a valid Nameserver
NameServer ns2.tereveni.org is not a valid Nameserver

Я писав у службу підтримки реєстратора, але вони мені так і не сказали, в чому була причина.

Потім я змінив реєстратора але і в нього поміняти ДНС-сервери для ukrbash.org не вийшло (для ukrbash.com і ukrbash.net я їх поміняв без проблем).
Я написав у їх службу підтримки — мені відповіли, що треба почекати 24 години після трансферу, а потім вже міняти ДНС-сервери. Я для гарантії почекав 2 дні і ще раз спробував — знову невдало.
Я написав ще раз — і мені нарешті пояснили, в чому справа.
Виявляється, що для того, щоб поставити ns1/ns2.tereveni.org як ДНС-сервери для ukrbash.org, необхідно щоб ns1/ns2.tereveni.org були ДНС-серверами для tereveni.org — це вимога зони .org

tereveni.org в мене підтримувався ДНС-серверами реєстратора dns.com.ua.
Довелося перевести tereveni.org на ns1/ns2.tereveni.org, але щоб це все працювало, необхідно, щоб у tereveni.org були такі записи:
tereveni.org. IN NS ns1.tereveni.org.
tereveni.org. IN NS ns2.tereveni.org.
ns1.tereveni.org. IN A 62.149.12.21
ns2.tereveni.org. IN A 195.149.112.1

Якщо не буде 3 і 4 рядків, то відбудеться dns loop і вся конструкція перестане працювати.
Тепер всі мої домени мають ДНС-сервери ns1/ns2.tereveni.org і я можу перенести їх на інший хостинг протягом 5-10хв (+ доба на оновлення кешів ДНС-серверів по всьому світу)

P.S. Це не означає, що я вже збираюсь міняти Колокол на якийсь інший хостинг (Колокол мене повністю влаштовує) але за півроку-рік все може помінятися.