Paso RoblesPaso Robles // 2010-12-05

Я вже півроку користуюсь T-Mobile G1.

В кінці квітня вийшов довгоочікуваний Cupcake (кодова назва Android 1.5) в якому з’явилося декілька дуже корисних нововведень:
— підтримка введення різними мовами (раніше — лише англійською) та наекранна клавіатура;
— автоматична зміна вертикального та горизонтального режимів екрану в залежності від положення телефону;
— запис відео;
— поява віджетів на домашньому екрані;
— та багато іншого.

Особисто я найбільше очікував можливість вводити тексти не лише латинкою.

Але з оновленнями все було не дуже просто. На базі апаратної платформи HTC Dream було випущено декілька апаратів — T-Mobile G1 US, T-Mobile G1 UK та Android Dev Phone 1. Перші два продавалися відповідно в Штатах та Британії, а останній був спеціально заточений для розробки.
Оновлення для Android Dev Phone 1 вийшло в кінці квітня, для T-Mobile G1 UK — на початку травня а для T-Mobile G1 US воно має вийти з наступного тижня (і то не усім одразу а поступово до кінця травня).
1241992239484-2
Оскільки вже не було сил чекати, поки прийде оновлення для мого T-Mobile G1 US, я вирішив хакнути його і перепрошити в Android Dev Phone 1. Офіційно це неможливо але у одній зі старих прошивок G1 був дуже цікавий баг — все, що вводилося з клавіатури, виконувалося в консолі з правами root (unix’оїди мене зрозуміють, пояснення для решти — з правами адміністратора).
Отже мій шлях до Android 1.5 був приблизно такий (детальну інструкцію можна легко знайти в ґуґлі):
— даунгрейд до прошивки з багом (RC29).
— запуст telnetd від root’а, перемонтування файлової системи в режимі читання/запису, встановлення хакнутої системи оновлення та зміна криптографічних ключів на девелоперські (таким чином з’явилася можливість ставити будь-які прошивки).
— оновлення до поточної прошивки (RC33) але з рутовим доступом (більш відомої як Jesus Freak).
— встановлення прошивки радіомодуля версії 1.5.
— встановлення прошивки 1.5 від Android Dev Phone 1.

На цьому оновлення мало закінчитися але полазивши трохи по Android-форумах я зрозумів, що краще встановити прошивку 1.5 від Jesus Freak, в ній є деякі дуже зручні можливості (наприклад multi touch як в iPhone, правда він працює лиши в браузері).
1241980162526-2
Після цієї епопеї я нарешті став щасливим власником Android Dev Phone 1 з прошивкою 1.5.
Звісно телефон був чистий — в процесі оновлення його потрібно було скинути. Але авторизувавшись в ґуґля я отримав все назад — пошту, контакти телефону, контакти Google Talk, календар і т.п.
Єдине, що не синхронізується, це смс але за допомогою спеціальної програми вони в мене бекапились в ґмейл.

Відмін Android Dev Phone 1 від T-Mobile G1 не дуже багато, але вони є — відсутня програма IM (з підтримкою AIM, Google Talk, Live Messenger та Yahoo! Messenger) замість неї просто Google Talk (а мені більше і не треба), відсутні налаштування інету для будь-яких операторів (в G1 все рівно не було Utel тому яка різниця) та відсутній Amazon Mp3 клієнт (я там нічого не купляв і поки не збираюсь купляти).
1241978872601
Першою программою, яка мені дуже потрібна, була кирилична клавіатура. В Android Marker я знайшов аж дві Russian Keyboard, але потестувавши їх я зупинився на ось цій. Доречі це не тільки наекранна клавіатура, кирилицю також можна набирати з апаратної клавіатури (транслітерація на льоту але доволі зручна).

Зв’язавшись з її розробником та запитавши про можливість додати підтримку української мови я дуже швидко отримав відповідь, що в принципі це не дуже складно. Я написав йому лист, де пояснив, які літери нам потрібні і вже через пару годин я мав змогу нормально писати українською (з «ґ» та з «правильним» апострофом ’).
Окремим рядком велика подяка vovkab, сподіваюсь на подальшу співпрацю

В цілому оновленим телефоном я задоволений десь на 95%, мені не вистачає лише кількох речей:
— повноцінного (і офіційного) multi touch (хоча здається це залежить не від Ґуґла а від Епл — у них є на нього патенти);
— google reader з офлайновим режимом (зараз ним користуватися можна лише через браузер, що не зовсім зручно);
— потужного тектового редактора (є vi але це трохи не те).