КиївКиїв // 2010-08-24

Іграшки ґіків: Покени

Чим доросла людина відрізняється від дитини? Лише ціною іграшок. ©

Покени — невеликі девайси, за допомогою яких можна обмінюватися контактами. Візитки, лише у Web 2.0 стилі.

Як це працює?
По-перше, вам потрібний сам покен. Далі ви реєструєтесь на спеціальному сайті DoYouPoken?, де вказуєте всю контактну інформація (телефони, епошту, різні джаббери та акаунти в соціальних мережах).

Потім, коли ви зустрічаєте ще одного щасливого власника покену — ви підносите покени один до одного і вони обмінюються контактною інформацією.
Далі ви приходите додому, підключаєте покен як флешку до комп’ютера і, зайшовши на сайт DoYouPoken?, отримуєте всі контакти людини.

Навіщо це все, адже є візитки?
Є, але візитки це 19-те століття, а ми живемо в 21-му 🙂
Також на візитці зазвичай розмішують лише телефон, епошту та сайт. А через покен можна обмінятися акаунтами в соціальних мережах — Facebook, Twitter, MySpace і т.п., що більш корисно в наш час.

Що б я вдосконалив?
Існує така штука як QR коди, в яких в графічному вигляді закодований текст (це може бути лінк, контактна інформація чи ще щось). Їх підтримують телефони та інші подібні девайси і було б добре, якби покени уміли їх зчитувати 🙂
Для мене це було б надзвичайно корисно — мій ґуґлофон уміє їх генерувати для будь-якого контакту в телефонній книзі.

Покени ще мало поширені в Україні, але думаю за півроку буде важко знайти ґіка без такого девайсу 🙂
Купити їх можна в інтернет-магазині poken.com.ua. Його автор (чи автори) запустив піар-кампанію в Твіттері — вони дарують по одному покену в день одному з тих, хто зафоловить їх акаунт @poken_ua.

Доречі, не забуваємо про мій Твітер — @MrGALL (я там досить активно пишу) а також про UA Community (каталог україномовного Твітеру), який повільно, але постійно наповнюється новими користувачами.