Crater LakeCrater Lake // 2023-07-18

Новий комп’ютер — MacBook Pro 15″

2 місяці тому я продав свій iMac 20″. Довелося трохи помучитись зі старим комп’ютером, бо як на 2009 рік він вже досить застарів — Celeron 1.7, 256 пам’яті та Windows XP (я навіть вагаюсь, який з цих факторів найгірший, але схиляюсь до 3-го). І от настав час купувати новий комп’ютер

Щодо фірми-виробника та форм-фактора в мене вагань не було (хотів MacBook Pro і баста) а от щодо розміру я довго вагався.
Було 2 варіанти — MacBook Pro 13″ + 20″ монітор (ні, не Apple, щось простіше) або MacBook Pro 15″.

Все ж зупинився на MacBook Pro 15″ — моя основна потреба (мобільність) та 20″ монітор не дуже сумісні.
Купував я його на Apple Store, але не новий а Refurbished (як і решту техніки, але це не б/в).

Як і минулого разу з iMac доставили його мені з 2-го разу (у FedEx немає фіксованого часу, вони привозять протягом дня).

У специфікація було написано, що він має Mac OS X Snow Leopard (до речі, це ніякий не сніговий леопард а сніговий барс або ірбіс) але насправді там виявився встановлений Леопард та окремо диск з Барсом.

Щодо заліза в мене лише лише 2 претензії:
— 2 USB порти (мені потрібно як мінімум 4 порти, а краще 5)
— не працює звичайна гарнітура з minijack 3.5mm (в маках немає мікрофонного входу, лише лінійний).

Першу проблему вирішив купівлею DSI USB HUB 2.0 Chargeable High Speed 4-port Hub, другу — купівлею Plantronics .Audio 995 Wireless Stereo PC Headset

Під час першого запуску він мене запитав, чи не маю я часом бекапів Time Machine. Я підключив свій зовнішній вінт і за 2 години на комп’ютері з’явилося все, що було в мене на iMac (програми, налаштування, файли в домашній папці і т.п.)
Потім я оновився до Mac OS X Snow Leopard (процес зайняв близько години).

Сніговий барс ззовні не дуже відрізняється від Леопарду, головні нововведення — всередині. Вони викинули підтримку PowerPC та переписали ядро системи (тепер воно 64х бітне).
Порівняти швидкодію я не можу — Леопардом я користувався на старому ком’ютері, а Барсом — вже на новому.
Але ті ж бекапи Time Machine робить помітно швидше (зовнішній вінт не змінився).

За місяць після виходу Барсу майже увесь потрібний мені софт переписали з його підтримкою так що проблем із сумісністю у мене зараз немає. Якщо ви вагаєтесь, чи переходити — раджу вже переходити (якщо звісно маєте можливість купити диск з Барсом).

P.S. Є одна невелика проблема, яку я поки не вирішив: якщо закрити iTunes — він одразу запускається знову. Допомагає лише Force Quit але це не шлях самурая. Ґуґління не допомагає — дуже складно сформулювати проблему 🙂