Big SurBig Sur // 2021-08-04

Штати очима українця 2

Продовжую описувати життя в США. Цього разу будуть відповіді на питання з коментарів до минулого допису та нова тема.

Відповіді на питання

У хмарочосах — лише тільки офіси? Де мешкає більшість людей (я маю на увазі — чи в самому місті, або десь на околицях?)

Якщо говорити про Сан Дієґо то в багатоповерхівках в центрі є лише офіси. Їх не так багато, як в Нью Йорку чи Чикаго, і там в основному знаходяться офіси банків, телекомпаній та інших подібних установ.

Downtown San Diego

San Diego

Чи є, наприклад, як у нас в «совкє» багатоквартирні будинкі?

Багатоквартирні будинки звісно є (саме в такому я і мешкаю) але кількість поверхів в таких будинках рідко буває більше за 3, а «під’їздів» — за 3-5. В моєму будинку 2 поверхи і по 4 квартири на «під’їзд» (яких 6 з обох боків).
Вид з вікна та балкону:

San Diego

San Diego

Як там з чорними, люблять їх?

В Каліфорнії не так багато афро-американців (як їх тут називають), тут більше азіатів та латиносів. Ставлення — нейтральне (тобто таке саме, як і до білих), принаймні як я бачив. Часи ККК давно пройшли 🙂

Покажи трохи світлинок тексту на вулицях: знаки, вивіски, фасади крамничок, кав’ярень.

Ось те, що я зайшов в галереї (деякі фото робив спеціально для тебе), хоча може яку фотку і пропустив.

Miramar College

Miramar

Miramar

Seaport Village

Interstate 5


Carlsbad



La Jolla Shores

Miramar Reservoir

La Jolla Cove

У фільмах, навіть зараз, досить часто показують як дзвонять з таксофонів. Реально користуються? Скільки мобільних операторів є? Вони регіональні чи федеральні?

В околицях, де я мешкаю, таксофонів майже немає. В Downtown бачив кілька таксофонів але я не помітив, що б ними активно користуються. Мобільні є в усіх (від дітей до пенсіонерів). Великих операторів 4, всі вони федеральні: Verizon (CDMA), AT&T (GSM), Sprint Nextel (CDMA) та T-Mobile (GSM). Є дрібні та віртуальні, але їх частка не велика.

La Jolla Cove

Трапляютсья перебої з енергопостачанням? Чи це диковинка?

Перебоїв не було жодного разу, правда коли ми вселялися в цю квартиру то електрику нам включили лише на 2й чи 3й день (при виселенні попередніх жильців всі комунальні послуги вимикаються і треба дзвонити у відповідні компанії, щоб вони їх нам включили). Якщо брати до уваги, шо тут електрична плита, то було трохи не зручно…

Цікаво було б почитати про наші продукти, сестра яка недалеко від тебе живе спочатку не могла знайти звичних для неї продуктів (гречка, чорний хліб, мінеральну воду як наша “миргородська”)

При бажанні тут можна купити багато чого звичного для нас, навіть українське пиво та квас. Але я думаю ти вже сам це помітив 😉

Купівля онлайн

Звичні нам оффлайнові магазини тут звісно є, але значно вигідніше (і часто зручніше) купувати певні речі онлайн.
Прикладом такого магазину є Амазон, в якому продається все — від комп’ютерів та книжок до іграшок та одягу.

Фішка онлайнових магазинів в тому, що в деяких випадках не потрібно платити податок з продажу. Цей податок додається до ціни товару у випадку, коли компанія, в якої ви купуєте товар, знаходить у вашому штаті або має тут представництво (тобто якщо на ціннику написано $100 а на касі з вас візьмуть $108). Тому, наприклад, якщо купувати MacBook на сайті Apple то треба заплатити на ~8% дорожче (для Каліфорнії), а на Амазоні — не потрібно (крім штатів Канзас, Кентуккі, Нью Йорк, Північна Дакота та Вашингтон).

Інша обставина при купівлі онлайн — чи включена вартість доставки в ціну товару чи ні. Бувають товари, ціна яких $1-$2 але за доставку треба заплатити ще $5-$7. Якщо постійно слідкувати за ціною певного товару (я роблю це за допомогою Амазонівського «списку бажань») то можна помітити, що інколи товар коштує $50 а інколи — $40 (але + $10 доставка) тобто ціна фактично не міняється.

Доставку зазвичай здійснює одна з кур’єрських служб (UPS, FedEx) або пошта (USPS).

У випадку з кур’єрськими службами вони привозять пакунок до ваших дверей. Складнощі можуть виникати тоді, коли в цей час нікого немає вдома (доставка зазвичай відбувається в будній день). Тоді пакунок або залишають під дверима (якщо його ціна не велика) або забирають з собою, залишивши на дверях спеціальну бирку. Вони роблять 2 чи 3 спроби доставити Вам пакунок перед тим, як відправити його назад. Нажаль не можна попросити їх привезти пакунок в певний час, але можна ввечері поїхати до них в місцевий офіс і забрати пакунок там (ми так робили 1 раз коли мали отримати важливі документи) або розписатися на бирці і залишити її на дверях (тоді пакунок наступного дня залишать під дверима) але я так не ризикував робити (бо мав отримати спочатку iMac а через рік MacBook Pro).

В моєму випадку все трохи простіше — я працюю за 2 квартали від дому тому машина UPS, яка обслуговує наш «район», дуже часто заїжджає в наш офіс привезти або забрати усілякі пакунки. Водій вже добре мене знає (навіть на ім’я, правда одного разу чомусь назвав Борисом) тому пару разів віддавав мені пакунок на роботі, адресований на мою домашню адресу (йому ж краще — не треба заїжджати в наш закуток).

Якщо доставка відбувається поштою, то пакунок кладуть в поштову скриньку (якщо він відносно невеликий) або в одну з великих скриньок, ключ від якої кладуть в нашу поштову скриньку. Таким чином беремо ключ і забираємо пакунок з великої скриньки.

Якщо з’явилися питання — ласкаво прошу в коментарі