La Jolla CoveLa Jolla Cove // 2016-04-03

На початку цього року я вже писав про IPv6 і згадував про перше повномасштабне тестування IPv6 в інтернеті 8 червня 2011 року. Оскільки 8 червня (за UTC) вже закінчилося то можна підбивати підсумки.

Підготовка
Ще півроку тому я додав підтримку IPv6 моєму серверу на Linode за допомогою тунелю від Hurricane Electric. Першим сайтом, що отримав підтримку IPv6 ще в січні, став mrgall.com.

Цього травня Linode почала додавати «рідну» підтримку IPv6 в своїх датацентрах але до Лондона (де знаходиться мій сервер) вони обіцяють дістатися лише восени.

За 2 дні до World IPv6 Day я вирішив провести експеримент на ukrbash.org, створивши субдомен i6.ukrbash.net, в якому прописав записи А та АААА (для IPv4 та IPv6) і 1х1 картинку з якого я вставив в усі сторінки УкрБашу.
Також за допомогою JavaScript я зробив перенаправлення з i6.ukrbash.net на i.ukrbash.net (який доступний лише через IPv4) для тих, в кого i6.ukrbash.net не працював (наприклад, якщо IPv6 на комп’ютері активований але насправді не працює).
Оскільки цим перенаправленням скористалося лише 10 користувачів за 2 дні тому я вирішив, що цілком безпечно активувати IPv6 для УкрБашу на 24 години.

«День Д»
World IPv6 Day проходив 8 червня 2011 року з 00:00 до 23:59 за UTC. Оскільки я зараз в штатах, то в мене цей експеримент розпочався о 17:00 7 червня і закінчився рівно за добу. Але оскільки DNS сервери оновлюються кожні 15 хвилин то фактично на УкрБаші він розпочався та закінчився на 15 хвилин пізніше.
Особливих проблем протягом цього дня я не помітив, можливо декілька користувачів не змогли потрапити на УкрБаш але ми про це не дізнаємось (хіба вони самі про це десь напишуть). Значного «просідання» трафіку не було.

Статистика
Статистика враховує всі унікальні IPv6 адреси, з яких заходили на mrgall.com (та субдомени) протягом останніх 7 днів а також на ukrbash.org (та субдомени) протягом 24 годин.
На mrgall.com приходить приблизно 400 унікальних відвідувачів на тиждень, на ukrbash.org — 3000 на день.

Всього унікальних IPv6 адрес — 50 (це не рахуючи тих, з яких заходив я)

Використовуючи протокол 6to4 — 24
Використовуючи протокол Teredo — 4
Використовуючи тунель Hurricane Electric — 7
Використовуючи тунель Gogo6 — 1
Використовуючи IPv6 провайдерів — 14

Найбільш цікаві саме ці 14 адрес (бо тунелі та обхідні протоколи це тимчасове рішення).

Україна — Опенсвіт (1 користувач) та Uteam (2 користувачі).
Словенія — Institut Jozef Stefan
Німеччина — University of Leipzig
Чехія — Charles University
США — Layer42 та Google
Канада — iWeb
Бразилія — NIC.br
Нова Зеландія — Rurallink
Японія — WIDE, OGIKUBO та JPNIC

Висновки
Як на мене, World IPv6 Day пройшов вдало.
Звісно цікаво почитати звіти інтернет-гігантів (Google, Facebook, Yahoo) але навіть з мого невеликого експерименту видно, що IPv6 не дуже заважає нормальній роботі сайтів.

Підтримку IPv6 для УкрБашу я вже вимкнув але як тільки мій хостер почне надавати мені IPv6 восени — вона знову з’явиться.
Мій сайт mrgall.com і далі буде продовжувати працювати одночасно через IPv4 та IPv6.