Lake PowayLake Poway // 2013-07-06

Враження про Nexus 4

В минулому дописі я вже описував, з якими труднощами зіштовхнувся, замовляючи Nexus 4. Але він у мене вже майже 3 тижні тому пора описувати свої враження.

Перше враження було цілком очікуване — ну і лопата. В порівнянні з моїм старим T-Mobile G1 він значно ширший та довший, хоча і значно тонший.
Але минуло кілька днів і великі розміри перестали відчуватися, в руці він лежить добре.
Я для нього купив спеціальний кожух і тепер класти його на стіл чи ще куди стало не так страшно (бо ж ззаду в нього таке саме скло, як і спереду).

Враження про швидкодію позитивні.
Я не знайшов програму чи гру, яка б на ньому гальмувала. Оперативної памʼяті 2Гб і я ще не помічав, щоб використовувалося більше за 1Гб. Побачимо, що буде з Android 5.0 чи 6.0 але запас швидкодії є на рік чи два.

З внутрішньою памʼяттю не все так добре. Підтримки SD карток немає, є лише моделі на 8Гб або 16Гб (я взяв 16Гб модель).
Розпоряджатися можна 12.9Гб з яких програмами, подкастами і т.п. я вже використав 3.5Гб.
Решту місця можна досить легко забити музикою з Google Music або прямо з компʼютера.
Про завантаження на нього фільмів в 720p я мовчу 🙂
Схоже Google хоче, щоб користувачі максимально використовували їх «хмари».
Але тут постає питання з шириною мобільного каналу та трафіком.

Мій новий та старий телефони:
nexus-4_vs_t-mobile-g1

З безпровідними функціями все добре, підтримуються мережі GSM, UMTS та HSPA+ (42 Мб/с). Також в інженерному меню можна активувати LTE але підтримуються лише мережі 1700 МГц. На таких частотах працюють LTE мережі в кількох операторів Канади, в оператора AT&T та планується в оператора T-Mobile USA в середині наступного року.
Якщо говорити про реальні швидкості то я спостерігав швидкості від 6 Мб/с до 18Мб/с down та від 1Мб/с до 3.5Мб/с up.
В мене в хаті зараз видає 8.6Мб/с down та 2.3Мб/с up:

2012-12-24_12.59.43

З батареєю не все так добре. На жаль, її не можна змінити власноруч (так само, як на iPhone) і тримає вона приблизно добу при досить активному використанні (соціальні мережі, новини, ігри, чат, пошта і тп). Треба буде провести експеримент скільки вона проживе якщо вимкнути інтернет та не гратися в ігри але думаю це буде максимум 2-3 доби (судячи зі швидкості розрядження вночі). Якщо вірити внутрішній статистиці то найбільше батарею саджає екран, потім йде ОС і на третьому місці модем.
Заряджається він від будь-якого microUSB кабелю але найшвидше він це робить з рідним кабелем та зарядкою — біля 4х годин.
З появою Nexus 4 всі мої miniUSB кабелі пішли на заслужений відпочинок.
Google обіцяв випустити безпровідну зарядку для нього але поки її немає в продажу.

До якості збірки та комплектуючих претензій немає. Екран якісний та яскравий, 1280 x 768 пікселів та 320 ppi.
На жаль, ще не всі ігри та програми адаптовані до такої роздільної здатності, тому нерідко можна бачити розмиту графіку.

Камера середня, 8Мп, вдень знімає добре, вночі без спалаху погано. В принципі про неї особливо немає сенсу говорити, до якості «дзеркалок» телефонам ще дуже далеко, поки вони знаходяться на рівні «мильниць».

Не дуже подобається мінімум апаратних кнопок. Звісно після T-Mobile G1 не зручно друкувати на екранній клавіатурі але я не про це. Немає апаратних кнопок щоб зняти та покласти трубку та щоб зробити фото. Відсутності окремої кнопки для фото мені здається досить серйозним недоліком, тицяти в екран для цього не дуже зручно.

Окремо хочеться сказати про Android 4.2.
Порівнювати я можу лише з неофіційним Android 2.2 на T-Mobile G1 але прогрес помітний на око: інтерфейси промальовані добре, системні налаштування розкладені більш логічно, зʼявилися додаткові функції типу роздавання мобільного інтернету через Wi-Fi (працює навіть без купівлі спеціального плану в оператора), контроль за використанням мобільного трафіку та за витратами батареї, вдосконалена панель нотіфікацій та швидких налаштувань. Я трохи клацав iOS і можу сказати, що Android рухається в правильному напрямку без прямого копіювання «винаходів» Apple.
Я поки не оцінив Google Now, він мені показує лише погоду та зрідка дні народжень. На роботу я не їжджу а спортивні команди, які мене цікавлять, він не має в базі (це я про українські клуби).
Набирати текст диктуванням працює добре (навіть з моїм Ukrainian English) але я досить рідко щось набираю англійською.
Українською він поки не розуміє і в системі немає українських словників для автокорекції набору тексту на віртуальній клавіатурі (як це він робить для англомовного тексту). Але сама віртуальна клавіатура досить непогано зроблена для української мови (ще б правильний апостроф, лапки, тире 🙂

З новим телефоном я став активно використовувати Dropbox. Він уміє автоматично завантажувати зроблені фото та скріншоти до себе в «хмару», а в мене на компʼютері спеціальний скрипт розкладає їх по папкам за датами. Те саме уміють робити й інші сервіси (Facebook, Box та Google+) але Dropbox це робить найбільш зручно для мене.
Також 1Password уміє синхронізувати свою базу через Dropbox. Єдиний мінус 1Password на Android — на телефоні не можна створювати нові паролі або модифікувати існуючі.

Великий плюс Android це можливість встановлювати програми з різних джерел. Я не кажу про піратство (я таким не займаюсь), я про Amazon App Store та Humble Indie Bundle. Майже всі ігри, в які я зараз граюсь, встановлені не з Play Store.

Отримати root та встановити альтернативну прошивку можна досить легко але я не буду цього робити поки не зʼявиться стабільна підтримка Nexus 4 в CyanogenMod. В офіційній прошивці мене поки все влаштовує.

Загалом я радий, що купив собі новий телефон, на мою думку це найкращий телефон, що існує зараз на Android і має розміри до 5″.
Навіть якби він коштував не ~ $400 (з доставкою та податками) а ~ $650 (як найдешевший iPhone 5) то я все одно його б купив би.