Lake PowayLake Poway // 2015-08-02

Цьому сайту вже 15 років і за цей час він встиг пережити кілька версій. Спочатку це був статичний сайт, потім я додав сюди трохи PHP, далі встановив WordPress в папку /blog/ та зробив стиль сайту та блоґу подібними. В такому вигляді цей «монстр Франкенштейна» і дожив до 2020 року. Але цей рік приніс багато змін і я вирішив зробити новий сайт моїм карантинним проектом.

Я не маю ілюзій щодо актуальності персональних сайтів — соціальні мережі давно їх поглинули, навіть деякі бізнеси мають лише Facebook сторінку. Сучасний максимум це сайт-візитка та зрідка портфоліо, для прикладу у професійних фотографів, але все частіше його заміняє Instagram. Про блоґи з відносно короткими дописами і говорити нічого (мої перші дописи тут помістилися б у Twitter, але його ще не було).

За ці роки я багато експерементував з наповненням власного сайту але вирішив залишити лише два розділи — Блоґ та Галерею. Звісно, простіше було б перенести дописи кудись на Medium а фотографії з камери завантажувати в кілька соцмереж (Instagram, Facebook, Twitter). Напевне так було б навіть зручніше для відвідувачів. Але власний сайт є в першу чергу символом того, що «старий» Веб нікуди не подівся в епоху безкінечної сторінки фіду (невже так виглядає старість?).

З часом тут буде портфоліо з робочих проектів.
Ще в планах англомовна версія сайту (напевне без блоґу).

Галерея

Спочатку потрібно було навести порядок у галереї — вона не поповнювалася вже більше 2х років, там назбиралося біля 17к фотографій та відбулися зміни в сервісі, який я використовував для хостингу фотографій.

Я переглянув майже 1000 альбомів та видалив біля третини фотографій (в основному дуже старих, коли я заливав сюди усе підряд). Звісно можна було б повидаляти майже усе (навряд комусь цікаві фотографії з поїздки до Ужгорода 10 років тому) але я планую додати ранжування фоток та показ найцікавіших.
Потім я синхронізував імена файлів з фотоархівом (1.jpg -> DSC_1234.jpg) бо на початку я перейменовував файли перед тим, як заливати їх на сайт (дурнувата ідея).

Далі потрібно було знайти нове місце для збереження фотографій. Я використовував Google Picasa Web (та пізніше Google Photos) для хостингу, але Ґуґл повністю вимкнув Google Picasa Web API а новий Google Photos API не надає довготривалих адрес для файлів. Я вирішив використати Backblaze B2 для хостингу та Cloudflare CDN.

Визначення потрібних розмірів (у пікселях) було досить складним питанням, бо у Google Picasa Web можна було просто запитати будь-який розмір а Backblaze B2 віддає лише те, що на нього покладеш. Якщо в доісторичну (домобільну) епоху було достатньо згенерувати 100px та 700px (для сторінки альбому та сторінки окремого фото) то зараз розміри екранів дуже сильно відрізняються — від годинника до 6K монітора. Я вирішив взяти за основу 240px по короткій стороні, обмежитесь 5К монітором та пропустити деякі розміри (легко згенерувати пізніше). Всього вийшло 11 розмірів (240, 480, 720, 960, 1200, 1440, 1680, 1920, 2160, 2400, 2880) для фотографій з Nikon D5100 та трохи менше для старіших фотографій з Nikon D40 (до 2160) та Canon A520 (до 1920). Найголовніше, що ця система має запас на майбутнє.

Експорт з Lightroom зайняв дуже багато часу: фотографії в RAW з попередніх років лежать на NASʼі з доступом по мережі, також довелося кілька разів перезапускати процес (я експерементував з розмірами, якістю і т.п.).
Потім файли були оптимізовані, очищені від Exif, розкладені по папкам /рік/дата/розмір/файл та завантажені на Backblaze B2 за допомогою rclone.

Одна з функцій галереї, яку я дуже хотів реалізувати, це показ панорамних фото в повний екран з можливістю скролу ліворуч та проворуч (замість наближення), подібно до того, як людина оглядає горизонт. Також деякі панорами з галереї використані для прикрашення (hero image) усіх інших сторінок, в тому числі й цієї.

Блоґ

Тут теж відбулися деякі зміни, основна з яких — WordPress переїхав в корінь і тепер усі сторінки сайту ним генеруються. Також я трохи почистив застарілі дописи та покращив стиль решти. З технічних нововведень — CI/CD, SCSS, Gulp, SVG іконки та багато іншого.

Я сподіваюсь писати сюди хоча б раз на місяць, але в мене часто бувають проблеми з ідеями для «довгих» дописів.

Нова версія дизайну без сумніву краща за те, що тут провисіло 10 років. Але я не дизайнер тому над зовнішнім виглядом ще треба працювати.