Santa BarbaraSanta Barbara // 2014-09-01

Оновлення галереї

Моя Галерея була трохи покращена 2 місяці тому, коли я запустив новий сайт, але основна проблема залишилася — занадто багато фотографій. Справа не в тому, що мені хотілося мати увесь архів онлайн, а скоріше як вдумливо оцінити 14к фотографій та не зʼїхати з глузду. І здається я знайшов спосіб та досягнув мети.

Процес

Ідея була вибрати 100-150 найкращих фотографій за 15+ років, які б могли розказати історію: де був, що бачив, як змінювалася фототехніка та мої навички.

Я склав просту 5-ти бальну шкалу, де кожен рівень має певне значення:

  1. видалене фото
  2. звичайне фото, але такі панорами не використовуються для оздоблення сторінок (hero image)
  3. звичайне фото, значення за замовчуванням
  4. хороше фото, мінімальний рівень для показу на головній сторінці сайту
  5. найкраще фото

Ліміти для «4» та «5» я встановив математично: приблизно 5% та 1% від загальної кількості. Також вплинуло обмеження безкоштовного акаунта на Flickr (1000), куди я збирався їх експортувати.

Кожен рік я розглядав окремо щоб пришвидшити процес, але потім довелося розбиратися зі схожими фото за різні роки. Спочатку усі вибрані фотографії помічалися як «4» (902 штук) а потім вже з них вибиралися «5» (139).

Результат

Усі «5» я обробив з нуля, більшість панорам були заново склеєні. Біля 10 років тому, коли я починав знімати в RAW та обробляти в Lightroom, мені подобалося робити фотки дуже «кислотними», що б аж очі виїдало. Я залишив кілька фотографій в такому стилі, решту зробив нейтральними.

Я сподіваюсь, що результат став більш схожим на портфоліо фотографа, ніж на нудний список альбомів. Звісно, до професійних фотографів мені далеко (та й не було такої мети).

Я нарешті освіжив свій старезний акаунт на Flickr, якщо для когось він ще має сенс. Також почав наповнювати свій акаунт на 500px. Не знаю, чи варто зв’язуватися з фотостоками.

CDN

Переглядаючи усі альбоми протягом кількох днів, я помітив, що деякі фотографії не вантажаться. Виявилося, що Backblaze B2 не дуже стабільний останнім часом.

Короткотермінові проблеми вдалося вирішити за допомогою Cloudflare Workers — якщо виникає 528 помилка то відбувається тимчасова переадресація на ту саму адресу з додатковим параметром. Для прикладу:
/path/to/image.jpg -> /path/to/image.jpg?1601059967
Файл, отриманий з другої чи третьої спроби, кешується в Cloudflare за оригінальною адресою, тому віддається миттєво наступного разу.

Довготривалі проблеми Backblaze B2 (HTTP/1.1 500 – internal incident) таким чином не вирішити бо файл може бути не доступний годинами.
Тому я просто зробив локальний кеш для «5» фотографій, які показуються на головній сторінці Галереї.
Стабільність архіву («4» та нижче) мене не дуже хвилює, можливо пошукаю просту альтернативу B2, або зроблю його приватним.