Black Mountain ParkBlack Mountain Park // 2013-09-02

NAS та його розширення

NAS: Network-attached storage (мережевий диск)

Raspberry Pi

Я вже колись описував, що моїм першим NASʼом був Raspberry Pi першого покоління. Диск був зовнішнім, приєднаним по USB 2.0, тому швидкість була мінімальна. Але тим не менше, це дало можливість оцінити зручності мережевого диску та підштовхнуло до подальшого вивчення цього напрямку.

Synology

Потім я купив повноцінний Synology NAS (модель DS213j). Літера j в назві напевне означає junior, тобто модель початкового рівня. В принципі для домашнього використання з кількома компʼютерами цього цілком достатньо.

Спочатку я поставив туди 2ТБ та 1ТБ вінти із зовнішних дисків. Звісно, в RAIDʼі за таких умов не було сенсу.

Далі я замінив 1ТБ вінт на 2ТБ (теж із зовнішнього диску) та нарешті зробив RAID 1 на 2ТБ. І не дарма — один з вінтів загнувся та випав з RAID’у через 2 роки, але дані залишилися доступними. Звісно, RAID це не бекап, але повне відновлення з «хмар» зайняло б трохи часу.

Потім я купив 4ТБ вінт та декілька місяців використовував його в половину обʼєму (доступне місце в RAID 1 дорівнює меншому з вінтів). І лише з другим 4ТБ вінтом доступний обʼєм зріс до 4ТБ. І знову один з них почав загинатися за 2 роки. Я вирішив не чекати випадання з RAID’у та замінив його по гарантії — за рік почалися ті самі помилки вже з новоприбулим. Є теорія, що це проблема з SATA портом на моєму NASʼі бо кожного разу це був один і той самий порт. Але в мене немає бажання та можливості перевіряти.

Нарешті настала черга 2х8ТБ. Я знову повернувся до використання вінтів із зовнішних дисків бо ціна була дуже спокуслива (в 2 рази нижча за внутрішні). Розкрити їх відносно легко а всередині знаходиться звичайний SATA вінчестер. Виробник економить на гарантії (1 рік замість 3) та має канал збуту вінтів, що не пройшли контроль якості для ентерпрайзу (це популярна теорія їх походження).

Майбутнє

8ТБ доступного простору це багато, але колись він має закінчитися. Мені поки вдається тримати 300-500ГБ вільними, але рано чи пізно доведеться видаляти щось потенційно потрібне або оновлюватися.

Тут стає актуальним один з недоліків NASʼу на 2 порти — оскільки в RAID 1 доступно лише 50% простору то фінансовий сенс є лише в подвоєнні вінтів. Але 2 зовнішні диски на 16ТБ поки коштують біля $500 (внутрішні тягнуть на «штуку»). Можна звісно купити один 16ТБ вінт, відмовитися від RAID 1 та власноруч бекапитися на вже існуючі. Але в разі проблем з новим вінтом відновити роботу NAS’у буде не так легко.

Альтернативою є купівля нового NASʼу на 4 порти. Навіть якщо створити розділ з існуючих вінтів 8ТБ + 8ТБ + 4ТБ то при використанні Synology Hybrid RAID буде доступно 12ТБ (та буде захист від втрати одного вінта). Це фактично RAID 5 але він оптимально використовує вінти різних розмірів та дозволяє поступово оновлюватися (8ТБ + 8ТБ + 4ТБ + 16ТБ = 20ТБ і т.п.). Ціна такого питання починається від $300 і його можна поступово заповнити 16ТБ вінтами аж до 48ТБ доступного простору (більші вінти напевне теж будуть підтримуватися). Калькулятор:

Варіанти на даний момент:
Synology DS420j — початковий рівень
Synology DS418 — середній рівень але модель 2018 року
Synology DS420+ — старший рівень (є Docker)

Трохи дивився в бік інших виробників: QNAP, Buffalo, TerraMaster, але щось нічого не надихає. Synology можливо трохи програє в залізі але явно виграє в софті.

Поспішати поки немає куди тому напевне буду чекати наступної «чорної» п’ятниці (або навіть через одну).