ГориГори // 2011-08-20

Перехід з G Suite на Fastmail

Я почав користуватися поштою від Google в 2004 році — спочатку як додаткова скринька, а після поїздки до США в 2007 році вже як основна (бо тут на .ua адреси трохи дивно реагують).
В 2009 році скориставшись сервісом Google Apps for Your Domain я перейшов з акаунту @gmail.com на @mrgall.com. На той момент Google обіцяла надавати цей сервіс «вічно» та безкоштовно.
В 2010 році Google Apps акаунти були майже урівняні в правах з Gmail акаунтами і користуватися цією скринькою стало досить зручно. Звісно, час від часу вилазили проблеми, для прикладу Family Sharing і досі не доступний для таких акаунтів.

Google перейменувала Google Apps спочатку в G Suite а потім в Google Workspace але до цього року не чіпала старожилів. Все хороше рано чи пізно закінчується — старі акаунти G Suite будуть примусово мігровані на Google Workspace і з 1-го липня стануть платними ($6/місяць). У мене є вибір — залишити пошту у Google або перейти на інший сервіс. Справа зовсім не в грошах — подібний сервіс і в інших компаній зазвичай є платним.

З іншого боку, я давно хотів зменшити залежність від Google, в першу чергу телефон та пошта/календар/чат. Причина банальна — мені не подобається напрямок, в якому рухається Google (гасло «don’t be evil» для них вже не актуальне). Тому є чудова нагода та достатньо часу нарешті це зробити.

Пошта, календар

Пошта це той основний сервіс, через який я і почав використовувати Google Apps. Власний домен дозволяє досить легко переїхати до іншої компанії або навіть підняти поштовий сервер власноруч (багато мороки, мало сенсу).

Кандидати на переїзд:

На даний момент я планую мігрувати на Fastmail за $50/рік в квітні-травні. Також у них є календар та можна створювати додаткові скриньки в тому самому домені за меншу ціну. Єдиний недолік — немає безкоштовної версії, але можна спробувати тріал.

Чат

Google відома своєю непослідовністю щодо чатів — Google Talk, Hangouts, Allo, Google Chat це лише частина з сервісів, які вони запустили за ці роки.
Мені доводиться користуватися Facebook Messenger (друзі та знайомі) та WhatsApp (українська школа) але напевне оберу Signal для приватного використання, хоча мені і не подобається привʼязка до номеру телефона. Переходити на Matrix або щось подібне я поки не маю бажання.
Telegram, Viber та ICQ я не користуюсь і не планую користуватися з очевидних причин.

Диск

Використовую Dropbox вже багато років, Google Drive не дуже прижився крім кількох документів/таблиць.

Інші сервіси

Для прикладу, Google Voice, Pay, Notes, Maps, Youtube та багато іншого.
У мене і досі є той старий акаунт на @gmail.com, буду його використовувати для Android.
Якщо колись зміню мобільного оператора то можна буде перенести туди свій номер з Google Voice.
Також якщо я нарешті зважусь перейти на iPhone то можна буде скористатися деякими сервісами від Apple (карти, гроші, два стовбури). Але привʼязуватися до iCloud не планую щоб була можливість легко повернутися назад.

Єдине, що точно не вийде мігрувати з одного Google акаунту на інший це кілька куплених програм в Google Play (CloudBeats, Nova Launcher, Podcast Addict). Звісно, можна підтримати цих розробників ще раз.

Інше залізо

Крім Pixelʼя у мене ще є Google TV та два Google Home. Якщо Pixel досить легко замінити на iPhone то Apple TV мені не дуже подобається а у HomePod ще менше сенсу. Google TV в принципі не дуже привʼязаний до Google (крім логіну в Youtube) а Google Home можна просто вимкнути.