Cambria & Morro BayCambria & Morro Bay // 2021-08-05

Автомобілі в США

Мрія мати власний автомобіль в мене з’явилася дуже давно. Але шанси на її реалізацію в найближчі років 5-10 були мінімальними…

Але зараз я в штатах і автомобіль тут це «не розкіш а засіб пересування»
На авто тут їздять всі — від 16-ти до 80-ти річних.
Громадський транспорт хоч і доволі розвинений (в Сан Дієґо є трамвай та автобуси) але пересування на ньому не дуже зручне — щоб доїхати з одного кінця міста в інше необхідно витратити 1.5-2 години.

Для автомобілів тут є всі умови:

  • система доріг це просто витрів мистецтва (я б хотів глянути в очі Задорнову з його «тупими американцями»)
  • стоянки перед торговими центрами мають площу не меншу, ніж самі торгові центри (інакше люди туди просто не приїдуть)
  • в місті паркуватися можна на узбіччі будь-якої вулиці, де це не заборонено + є багато паркінгів (як згадаю автомобілі на тротуарах Хрещатика…)
  • багато справ можна вирішити не виходячи з машини — купити їжу в фаст-фудах, зняти гроші в банкоматі, заплатити за парковку і т.п.

Також незважаючи на те, що права мають ~99% американців, на дорогах тихо і спокійно, ніхто не намагається «лихачити» — вас можуть пропустити навіть якщо у вас немає пріоритету проїзду. Зупинитися і пропустити пішоходів для них так само звично, як ходити або дихати))

Тепер щодо того, як здати на права.
Я сьогоднів здав теорію водіння, тому можу розповісти про це детально.
Екзамен складається з 2х частин — теорія і практика.
Щоб здати теорію, необхідно прийти в DMV (місцеве ДАЇ), заповнити форму, там перевірять ваш зір, сфотографують, візьмуть відбиток пальця. Екзамен проходить у вигляді тесту — 36 питань, можна зробити 6 помилок (в мене було 5 ).
Для підготовки до екзамену є спеціальна брошура з фоткою та автографом Шварценеггера, яку можна безкоштовно отримати в DMV або скачати на сайті. Брошура має офіційну російську версію (також є російськомовна версія тестів, за відсутності української версії я здавав саме за нею).
Основний акцент в цій брошурі зроблений на безпеці керування автомобілем а не на правилах дорожнього руху. Якщо б виписати правила в тій формі, що подається в українських правилах, це б зайняло максимум 3-5 сторінок.
На майже всі запитання в тесті можна відповісти логічно (відкинувши явно невірні відповіді).
Я готувався до тесту дуже мало — фактично я лише 3 рази прочитав ту брошуру. Але цього виявилось достатньо для позитивного результату

Нажаль я жодного разу не сидів за кермом, тому щоб здати практику мені необхідно навчитися керувати авто. Але тут це зробити простіше, ніж в Україні — автоматична коробка передач, наявність світлофорів для кожної полоси, простіші правила дорожнього руху і т.п.
Зараз я маю право їздити по звичайних дорогах, але лише з людиною, що вже має права.
Сподіваюсь за пару місяців я здам практику і отримаю справжні права.