Mount SoledadMount Soledad // 2014-12-24

T-Mobile G1: мої враження

Вже 20 днів, як я користуюсь T-Mobile G1.
За цей час я потестував майже всі його вбудовані функції а також багато програм з Android Market (аналог App Store для iPhone).
Нажаль iPhon’ом я не користувався (лише декілька разів тримав у руках), тому прямо їх порівнювати я не можу…
Загалом G1 мені подобається — я вже давно мріяв про комунікатор, який за функціями був би ближчий до комп’ютера ніж до телефону.

Ще 2 роки тому я писав про смерть смс і от нарешті з’явився пристрій, який містить вбудований інтернет-пейджер (Google Talk) і яким дійсно зручно користуватися.

Навіщо слати дорогі смс якщо прямо з адресної книги можна відкрити вікно чату або написати лист?
Також він автоматично повідомляє про нові листи та нові повідомлення в Google Talk.
Offtop: цікаво, чому Вконтакті ще й досі не запустив свого інтернет-пейджера за зразком Facebook та MySpace? Тоді усяким аськами та Mail.ru агентам одразу присниться пухнаста полярна лисичка)))
Вбудований поштовий клієнт має майже всі функції Gmail і автоматично з ним синхронізується.

Контакти також автоматично синхронізуються з Gmail (і відповідно з Google Talk). В зв’язку з цим виникла невелика проблема — в інтернет-пейджерах я називав контакти за ніками, а в телефоні — за іменами. Тепер потрібно було звести це все до спільного знаменника і я обрав формат «ім’я прізвище». Щоб дізнатися ці дані для усіх друзів та знайомих довелося скористатися соціальними мережами (Facebook, Вконтакте, Connect) або просто поґуґлити за е-поштою)))
Offtop: серед 108 контактів найчастіше зустрічається ім’я Олександр/Олександра — 12, потім Андрій — 7 та Сергій — 6. Цікаво було б знайти статистику імен по всій Україні))

Браузер в G1 аналогічний до браузера iPhone (вони обидва побудовані на двигунці WebKit), відповідно всі сайти, що оптимізовані під iPhone, працюють в G1 без проблем.
Також нещодавно для Android вийшла Opera mini. Звісно, вона ще трохи сирувата і поводиться трохи інакше, ніж «рідні» програми, але функціонує цілком нормально.

Є окрема програма для Google Maps. Оскільки в телефоні є GPS то своє місцеположення можна визначити двома способами — за базовими станціями операторами або за супутниками.
Другий спосіб звіcно точніший, але перший швидший та більш ощадливий до батареї.
Доречі батарея тримає приблизно день (я не використовую 3G в зв’язку з його відсутністю), телефон заряджається від міні-USB.
Є чотирі види карт: звичайні карти, фотографії з космосу, трафік на дорогах та Street View.
Нажаль для України актуальні лише фотографії з космосу…
Є функція прокладення маршрутів але я її поки не тестував.

На телефоні можна дивитися відео з Youtube. В принципі якість нічого, але в мене немає 3G, то доводиться трохи чекати початку (буферизація…).

Якість камери не дуже… Фотки зроблені SE W810i та iPhone набагато кращі.
Функції запису відео немає (але можливо є сторонні програми для цього).

Вбудований мультимедійний плеєр непоганий. В комплекті йде гарнітура з пультом (старт/пауза).
Музику можна записувати на microSD (в комплекті йшла картка на 1Гб, я ще хочу купити на 8Гб десь за $20), доречі до комп’ютера телефон підключається як зовнішній диск.
Оскільки я в більшості слухаю подкасти, то оцінити якість звуку важко.

Є онлайн-магазин програм (але поки там лише безкоштовні програми) — Android Market.
Про ігри розповідвати немає сенсу — є купа різних забавок, я думаю на iPhone та інших мобільних платформах вони подібні.

Серед тих програм, які мені сподобались:
ShopSvary — підносиш телефон до будь-якого товару в магазині, він зчитує штрих-код і автоматично знаходить в Інтернет-магазинах ціни на цей товар.
Bank of America — можна з телефона глянути стан рахунку, оплатити рахунки і т.п.
Twidroid — клієнт Twitter’а
Translate — клієнт для Google Translate, серед мов є і українська))
Terminal — ну який Лінукс без емулятора терміналу?)) Нажаль без jailbreak’у нічого корисного зробити не можна — основний розділ змонтований read-only.
Translit — єдина можливість вводити кирилицю на G1. Телефон має клавіатуру лише з латинкою, хоча кирилицю він скрізь показує без проблем (Юнікод кермує)))). Єдине місце, де я бачив проблеми з кодуваннями — назви подкастів, теги яких були записані в cp1251.

Взагалі платформа Android ще досить сира.
Телефон апаратно підтримує мультитач та має датчик положення але в ОС це ніяк не використовується.
Також без постійного та дешевого підключення до інтернету G1 втрачає більшу половину своїх переваг. Так що єдиний оператор, з яким його варто використовувати в Україні — це Utel (я збираюсь купити пакет U’net 40 чи U’net 70).

Загальне враження від телефону позитивне, Ґуґл рухається в правильному напрямку — захоплює світ надає можливість зручно користуватися власними сервісами на мобільних пристроях.