Cambria & Morro BayCambria & Morro Bay // 2021-08-05

Півроку з iPhone після 15 років на Android

Минуло 6 місяців, як я перейшов з Android на iPhone. І в цілому мене багато чого влаштовує. Але є дрібні деталі, які на Android мені подобалися більше.

Так вже склалося, що я майже не використовую стандартні програми та сервіси Apple на компʼютері. З iPhone це стало трохи складніше бо «телефон», камера, гаманець і в певній мірі браузер фактично не мають альтернатив. Крім цього я ще перейшов на їх карти (щоб зменшити залежність від Google). Все решта це ті ж самі програми та сервіси, що і раніше. Хіба програму для подкастів довелося шукати нову.

Не подобається

Є кілька особливостей iOS, які б я хотів змінити. Про стандартну клавіатуру, нотифікації, підключення до машини та розблокування я вже писав. За півроку я помітив ще кілька:

— заблокований телефон відключається від Wi-Fi і не завжди вчасно підключається при розблокуванні. Мобільний зʼязок в хаті у нас такий собі, також деякі локальні ресурси («розумний дім», камери спостереження) не доступні без VPN. Я розумію, що економія батареї важлива, але я б хотів це вимкнути вдома де можна легко зарядитися. Можливо мій Wi-Fi не дуже оптимально розташований і напевне з кількома точками доступу ситуація колись покращиться.

— програми не від Apple майже не працюють в фоні. Мені доводиться вручну запускати DS File щоб фото-відео з телефону заливалися на Synology NAS. На Android можна зробити виключення для певної програми і воно працює саме. З іншого боку програма DS File в App Store принаймні не поламана як на Android і заливає цілі файли. На Android доводилося вручну ставити старішу версію і тримати автооновлення вимкненим.

— HDR картинки в деяких програмах виглядають дивно: решта інтерфейсу стає темнішою а картинка починає світитися як ліхтарик (не дуже приємно ввечері). Я не проти HDR в цілому але краще б це було вимкнено з можливістю включити по кліку.

— єдиний спосіб потрапити в системні налаштування це запустити відповідну програму. Також налаштування окремих програм не доступні з їх іконок — коли програм біля сотні то знайти потрібну в списку не так легко.

— статистика використання мобільного трафіку за окремими програмами не скидається щомісяця автоматично. Напевне це не так актуально для необмежених тарифів але з моїм 5Гб припейдом потрібно пильнувати 🙂

Фото-відео

Я не буду намагатися робити огляд камери телефону бо можу порівняти хіба із дзеркалкою, якій вже 12 років. Відео виглядає дуже гарно з оптичною стабілізацією.

З моїм новим телефоном ми почали знімати 4k 60fps відео замість 1080p. Це трохи сильніше напрягає інфраструктуру зберігання та обробки відео (дружина монтує щомісячні «звіти» для рідних):

— більше місця використовується на NAS’і та більше трафіку для бекапу в «хмари» (маю лише 1.25Тб на місяць). Восени планую розширювати RAID масив з 12Тб до 16Тб.

— 2.5Гб/с мережа для обробки відео на моєму компʼютері. NAS та світч вже мають 10Гб/с порти, колись оновлю і компʼютер.

— проект для 30хв відео генерує ~200Гб тимчасових файлів під час обробки. Можливо є сенс спробувати зовнішній SSD бо внутрішній на компʼютері лише 512Гб.

Але я не скаржусь, це цікаві проблеми для вирішення заради світлого майбутнього.

Різне

Домашню сторінку телефону я розділив на 2 екрани. На першому найважливіше, на другому все решта в папках по категоріях (банки, ресторани, соцмережі і т.п.). На моєму старому телефоні більше програм могло влізти на екран, також папки були не 3х3. Можливо спробую це все вмістити на перший екран і позбутися другого. В App Library не бачу сенсу бо їх категорії не співпадають з моїми.

Батарея працює в режимі 80-20 — вночі заряджається до 80% і зазвичай до вечора залишається біля 20%. Телефон повідомляє про 121 заряджання та 100% здоровʼя батареї. Було може 2-3 дні за півроку, коли мені трохи не вистачало до вечора, і доводилося заряджатися додатково. Здебільшого це відбувалося через навігацію в машині (зʼїдає біля 10% за годину). Я зазвичай знаю, куди їхати, але навігація дозволяє оцінювати, скільки ще залишилося, та слідкувати за пробками. Єдине, що мені трохи не вистачає з картами від Apple це активні підказки альтернативних маршрутів в процесі («якщо звернути сюди то буде на 7хв швидше»).

Підсумок

Чи пожалкував я перейшовши на iPhone? Крім дуже нішових потреб (дивитися відео з Youtube в неофіційній програмі або запускати свій скрипт для видалення старих фото-відео з телефону) я маю все те саме на трохи кращому залізі (на мою думку).

Чи планую купувати ще якісь залізяки Apple? Навряд.